2024-07-16
同朋友好耐冇見,聽朋友推介一間位於尖沙咀好正既日本鰻魚料理小店,咁啱我哋都超鍾意食鰻魚,於是我哋就嚟試吓😋一入餐廳,很有日本小店嘅感覺,侍應殷勤有禮,為我們推介菜式,我們選擇了兩款餐廳嘅招牌鰻魚定食沙羅鰻蛇丼:估唔到size咁大,第一次食咁大條嘅鰻魚,長度有我朋友既前臂咁長😆鰻魚肥美,而且鮮嫩多汁,蒲燒汁好香,外層仲燒到有少少焦香,而且好在完全冇骨,鰻魚下面仲有一大舊厚燒玉子,玉子甜甜地又軟滑,用嚟送鰻魚飯勁正👍🏻生燒鰻魚丼飯(白燒)套餐:侍應哥哥建議我哋可以試吓呢個生燒鰻魚,鰻魚由生燒到熟,而且不加醬汁燒,原汁原味,果然冇介紹錯,鰻魚嘅外皮燒到好脆,裏面嘅鰻魚肉鮮甜有肉汁,充滿油香,用嚟送飯一流👍🏻套餐還包括有前菜、湯、溫泉蛋,前菜有日式醃菜茄子,味道唔錯,幾開胃,湯是鰻魚肝白貝湯,湯超級鮮甜,好足料,溫泉蛋質素都唔錯👍🏻本身侍應哥哥推介可以剩返三份一嘅飯,加入昆布高湯、紫菜、芝麻整茶漬飯,可惜今次太飽冇辦法試,下次約多啲朋友一齊試吓👍🏻
沙羅鰻蛇丼:
生燒鰻魚丼飯(白燒)套餐: