2020-02-23
近期武漢肺炎肆虐,個個人都home office,冇人出街食飯,周圍餐廳都出現空位,見今日早放,就約friend去銅鑼灣食飯,振興經濟。Coedo Taproom係知名日本啤酒品牌,啱晒我呢個酒鬼。老闆好好人,俾我哋試飲唔同款嘅啤酒,先再落order。我揀咗West to East 呢款生啤,酒味道比一般啤酒強濃厚,會容易醉。前菜先來小香菇同西蘭花配芝麻醬,本身我都唔係太好西蘭花,但芝麻醬煮出那個香味撲鼻而來,令到西蘭花好易入口。之後再來免治雞肉軟骨棒配羅勒醬同牛油果配意大利軟芝士。雞肉串煮得香口,水準穩定。牛油果同入邊個芝士係完美配搭,感覺好柔軟creamy。呢個燒日本年糕,出邊嗰層紫菜脆卜卜,包住個彈口嘅日本年糕,係口感極致享受。最後呢個係鰻魚梳乎厘飯,係呢間鋪頭嘅招牌菜。梳乎厘嘅甜味,同鰻魚飯嘅鹹味出奇咁夾。呢個飯仲要陪個醬汁食,我執聞落去好似腥腥地,但撈落啲煩到,就提升左成碗飯嘅鮮味。呢個飯係必選,下次嚟一定要再試。
Coedo Taproom係知名日本啤酒品牌,啱晒我呢個酒鬼。 老闆好好人,俾我哋試飲唔同款嘅啤酒,先再落order。 我揀咗West to East 呢款生啤,酒味道比一般啤酒強濃厚,會容易醉。
之後再來免治雞肉軟骨棒配羅勒醬同牛油果配意大利軟芝士。雞肉串煮得香口,水準穩定。 牛油果同入邊個芝士係完美配搭,感覺好柔軟creamy。
最後呢個係鰻魚梳乎厘飯,係呢間鋪頭嘅招牌菜。梳乎厘嘅甜味,同鰻魚飯嘅鹹味出奇咁夾。 呢個飯仲要陪個醬汁食,我執聞落去好似腥腥地,但撈落啲煩到,就提升左成碗飯嘅鮮味。呢個飯係必選,下次嚟一定要再試。