2017-06-26 577 瀏覽
最近經常出trip, 難得忙裡偷閒, 見到黃埔開左新鋪, 本人又好鬼鐘意食蟹, 於是就黎試下! 呢度只有2款餐, 於是叫左貴果款"澄"料理,  侍應哥哥話貴呢款可食哂1隻鱈場蟹+1隻毛蟹, 於是我和朋友決定豪1次!(頭盤: 海膽蟹凍啫喱)海膽一般, 蟹凍啫喱味道好奇怪, 有1種好似貓罐頭啫喱感覺, 不太喜歡!(鱈場蟹茶壺湯)入面有1粒丸(唔知係咩)+小小菇, 味道好咸, 沒有鮮味!(鱈場蟹腳刺身)味道不錯, 但只有1條, 兩啖就無!(鹽燒蟹腳)蟹腳唔夠乾身, 個尾仲生生地!(蒸毛蟹)蟹肉加毛蟹蟹膏食味道ok, 但好細隻, 兩個人好快兩啖食哂!(鱈場蟹天婦羅)唔脆, 好似茶樓既百花釀蟹鉗, 而且咬入口好油膩!(蒸蛋)份量只有半杯, 如圖!(蟹粥)侍應拎左2隻蛋, 少許蔬菜和1/3碗蟹肉煮粥, 心水清既我問侍應, 明明兩個人食1隻鱈場蟹, 但好明顯我地只係食哂蟹腳, 請問個蟹身和蟹膏呢?佢竟然答個身無肉和蟹膏去哂d蟹腳度, 經常去日本食蟹既我, 知道鱈場蟹膏係好大pat, 蟹身都好多肉, 但如今不翼而飛了, 我甚至開始懷疑究竟我地係咪由此至終只係食冰鮮蟹腳???個粥我只係食到有蛋味, 蟹味

(頭盤: 海膽蟹凍啫喱)

(鱈場蟹茶壺湯)
入面有1粒丸(唔知係咩)+小小菇, 味道好咸, 沒有鮮味!

(鱈場蟹腳刺身)
味道不錯, 但只有1條, 兩啖就無!

(鹽燒蟹腳)
蟹腳唔夠乾身, 個尾仲生生地!

(蒸毛蟹)

(鱈場蟹天婦羅)
唔脆, 好似茶樓既百花釀蟹鉗, 而且咬入口好油膩!

(蒸蛋)
份量只有半杯, 如圖!

(蟹粥)
侍應拎左2隻蛋, 少許蔬菜和1/3碗蟹肉煮粥,
心水清既我問侍應, 明明兩個人食1隻鱈場蟹, 但好明顯我地只係食哂蟹腳, 請問個蟹身和蟹膏呢?佢竟然答個身無肉和蟹膏去哂d蟹腳度, 經常去日本食蟹既我, 知道鱈場蟹膏係好大pat, 蟹身都好多肉, 但如今不翼而飛了, 我甚至開始懷疑究竟我地係咪由此至終只係食冰鮮蟹腳???個粥我只係食到有蛋味, 蟹味欠奉!

(甜品)
不知不覺係唔飽既情況下就食雪糕, 餐牌明明寫海鹽雪糕, 但佢無通知我既情況下出左柚子雪芭, 佢地既解釋係已經無哂, 但係我隔離張枱早我地15分鐘都仲有得食...

食完呢餐飯, 諗住去呢間鋪既facebook反映下, post左comment之後, 過一陣想再睇返你地有無回覆, 結果反而比你地滅聲, 打開門口做生意, 連食客既意見都唔接納, 可悲!

好老實講呢餐飯我同朋友兩個人用左3000幾蚊, 但係換黎既係食鱈場蟹腳和細毛蟹,鱈場蟹膏和蟹身完全不翼而飛, 而且又唔飽, 上菜超慢, 3個鐘食8樣菜, 但係2個半鐘係等, 得半個鐘係食...真係好失望!