2009-09-12
9-9-2009朋友上次試過呢度的清湯腩後大讚好食, 又據聞呢度的魚粥好掂, 趁呢日「下場」喺上環 dinner 嚟試試.魚腩 / 魚片/ 魚咀 etc 乜魚都賣晒, 唯有食及第粥 (細碗 $18)... 粥底算綿, 食落味道就較清, 米香一般, 麻麻哋鍾意; 勁多的配料就以豬心最好食, 好爽, 好甜, 正 豬膶都好好食, 剛熟, 爽口又甘香; 豬粉腸我一向麻麻, 不過呢度的處理得好好, 夠「粉」夠乾淨, 完全無「腥」味, 蘸點 on the side 的 (鹹多過甜) 薑蔥豉油, 收貨了; 肉丸就唔夠彈牙, 可幸唔會一舊粉, 都 ok 吧. 整體係滿意的, 不過「細」碗一 d 都唔細, 大家 order 的話要留意.朋友食蘿白牛腩伊 ($30)... 試了蘿白, 十分腍, 無渣, 味道清甜; 湯底味道較淡, 我比較喜歡華姐 (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=160136) 的; 又試了伊麵, 淥得剛好, 唔錯 坐了「粥品專家」嗰邊, 環境地 mou, 衛生麻麻, 意料之內.每人放低 $
每人放低 $24, 下次早 d 再嚟食魚腩粥及牛腩吧.