2022-06-03
放假行經新都城中心3期,估唔到[鳴虎]都開到嚟將軍澳😊座落於商場嘅拉麵店座位間隔更加闊落,舒適。圍著店鋪都有水耕植物作裝飾牆,綠油油一片眼睛好舒服。龍蝦沙律夏天吃特別清新!像極了一球雪糕😋,果然吃到啖啖蝦肉。鳴海老最掛住嘅就係依個蝦湯底拉麵,集合咗北海道鮮蝦,櫻花蝦粉,蝦嘅味道濃郁得來還是有層次的,加入了味噌,同時突顯蝦嘅鮮味!配料也相當不錯,原隻糖心蛋,蛋白好柔軟,蛋黃亦有流心嘅效果。👍🏻麵條質哋較為粗及挺身,食到最後都唔會冧身。😋👍🏻炙燒過的日式叉燒,香口亦帶點油脂,肉質軟腍又大塊,配襯着濃郁嘅湯底着實美妙~有不少加配小食~ 由於一碗拉麵份量啱啱好而且相當滿足,只加配紫菜和糖心蛋😋鳴虎(日本魚乾豬骨湯拉麵)同樣是人氣湯底,堅魚豬骨湯底感覺較溫和,鰹魚味並不突出,反而豬骨湯味是那種熬煮過的醇厚風味,配料也是滿滿的:木耳,紫菜,青蔥缺一不可!學生割引,穿校服有九折優惠!
座落於商場嘅拉麵店座位間隔更加闊落,舒適。 圍著店鋪都有水耕植物作裝飾牆,綠油油一片眼睛好舒服。
夏天吃特別清新!像極了一球雪糕😋,果然吃到啖啖蝦肉。 鳴海老
麵條質哋較為粗及挺身,食到最後都唔會冧身。😋👍🏻 炙燒過的日式叉燒,香口亦帶點油脂,肉質軟腍又大塊,配襯着濃郁嘅湯底着實美妙~ 有不少加配小食~ 由於一碗拉麵份量啱啱好而且相當滿足,只加配紫菜和糖心蛋😋
同樣是人氣湯底,堅魚豬骨湯底感覺較溫和,鰹魚味並不突出,反而豬骨湯味是那種熬煮過的醇厚風味,配料也是滿滿的:木耳,紫菜,青蔥缺一不可! 學生割引,穿校服有九折優惠!