2010-03-22 45 瀏覽
特登係睇DUO之前黎呢度食D野先,一黎到唔駛等位,即刻有,LUCKY*** 遲我少少黎既之後都要係出面等一陣啦。小籠包一籠四隻,我唔想 4 隻都係小籠包,阿姐超好人話可以鴛鴦蒸俾我,兩隻小籠包兩隻素餃,真係即叫即蒸架,所以出黎絕對熱辣辣,唔駛擔心。另外再叫左一個菜肉包加一杯熱豆漿。蒸既食物係要等耐少少,連熱豆漿都好耐喎,唔通都係要慢慢整熱佢?相反菜肉包就好快到,應該係焗住,所以出到黎唔夠熱,只係微暖。由於佢只係微暖,所以個皮硬左少少,唔夠軟熟。不過我好鍾意佢個餡呀,好好味,菜同肉比例剛好,超香菜味,有肉汁,不過係去到最後先有少少,如果再多D就好味啦。之後再黎鴛鴦包點,素餃好好好好味,覺得最好味係呢個。個皮好薄又有少少煙靱咁,一D都唔會太淡。入面係白菜冬菇木耳等,食到好濃既白菜味,一D都唔會淡,我覺得呢個好好食。小籠包都OK,有一件會散,但另一件好完整無缺放左入口。皮薄餡都足,肉餡夠多而且又夠香,湯汁都OK,最怕咬一口就流哂出黎,食都食唔到,哈哈! 不過都係素餃好味D。=P最後豆漿微甜,沒什麼豆味,不過有時都唔好要求太多,總之係唔難飲的。個人覺得熱應該會好過凍的。下次一定會返黎食素餃。=

最後豆漿微甜,沒什麼豆味,不過有時都唔好要求太多,總之係唔難飲的。個人覺得熱應該會好過凍的。下次一定會返黎食素餃。=)
豆漿
小籠包+素餃
菜肉包,個餡好味
$21.5 (晚餐)
小籠包+素餃