2024-10-14
長眼界的體驗,唔知會唔會比老闆拉黑的點菜推薦。😂兩個炸物都係比大多小菜館更好既質素。椒鹽鮑魚炸衣輕薄剛好,重點係火路精準僅熟,輕輕裹上椒鹽,唔洗喼汁已可清碟。如果要追求更好,可能要去六福摘星了。脆皮牛腩更加高難度,除左炸功之外,牛腩既選材同準備功夫影響住成品既完成度。上枱既一舊野,夾出一片睇睇就知道乜料。香料氣味充足,炸皮厚而脆加強左牛腩既口感。炸物完食,應該胃口已開。叫雞煲?不如叫個湯飲啦。竹笙花膠雞湯(煲),個人黎講覺得升級新鮮雞好抵(去開買餸就明)。小資級別建議食法。火鍋店既好處係每枱都有個電磁爐,可以等個雞湯慢慢滾起。滾起之後較到一千火等多五分鐘,就可以飲湯食雞。雞肉剛好,花膠爽滑,竹笙吸滿了雞湯,而個湯係有厚度既。記得要同時間競賽咁享受啲雞,盡量喺飲完三碗湯之前就啱啱好。而花膠果時就變成淋滑版本。兩口子撐枱腳既話相信好夠皮。好胃口嘅叫店家加點雞湯,淥多個烏東一定夠。如果唔係隔離枱傳黎陣陣麻辣雞煲既香氣。你真係唔會覺係一間雞煲店。
兩個炸物都係比大多小菜館更好既質素。
脆皮牛腩更加高難度,除左炸功之外,牛腩既選材同準備功夫影響住成品既完成度。上枱既一舊野,夾出一片睇睇就知道乜料。 香料氣味充足,炸皮厚而脆加強左牛腩既口感。
火鍋店既好處係每枱都有個電磁爐,可以等個雞湯慢慢滾起。 滾起之後較到一千火等多五分鐘,就可以飲湯食雞。雞肉剛好,花膠爽滑,竹笙吸滿了雞湯,而個湯係有厚度既。記得要同時間競賽咁享受啲雞,盡量喺飲完三碗湯之前就啱啱好。而花膠果時就變成淋滑版本。