2005-01-25 13 瀏覽
落船後專程由尖咀搭車去食日本野,竟要話要等成個鐘先有位,大家便決定轉移陣地,同行個fd話呢度d小菜唔錯,唔駛等位我當然手舉話好啦。雖然話唔駛等,好彩早到一步,遲多步都要等,原來咁旺場。推介係燒豬腩肉,當然第一時間落單啦,真係唔錯喎,皮脆肉,肉與肉之間仲有d軟骨,好有咬口。咸魚茸肉餅-好有咸魚香味,唔算太咸,煎得好香口,雖然話係肉餅,但食晒成舊都唔覺好溜。沙拉骨-豬扒好化鬆化入味,可惜豬扒切得較薄。鐵板燒茄子-鍚紙包住原條長茄子用鐵板上夠特別,不似傳統的制法d茄子熟後變了一pat pat,我不好茄子都試了一舊。雖然晏晝時已係蒲台島食過咕嚕肉,點都要叫多次比較下質素。漿粉唔多炸得香脆,只差d甜酸汁唔太夠味,但都唔夠中午個間好食。雞煲-味道好濃,尤其是豬潤同冬菇仲好食入味雞蛋焗魚腸-魚腸雖多,但蛋味唔夠。清炒西蘭花同金銀蛋波菜都ok。另外,再叫了三煲排骨煲仔飯,飯味夠香,不過飯身較諗,不太乾爽,不過收10蚊一煲都唔好要求咁高。6個人食了9碟小菜3個煲仔飯,每人都係$8x,除了好抵食之外,食物質素仲係水準之上tim,只差在地方麻麻。p.s.蒲台島個間明記海鮮,炒d 咕嚕肉好掂,真係估唔到。
沙拉骨-豬扒好化鬆化入味,可惜豬扒切得較薄。
雞煲-味道好濃,尤其是豬潤同冬菇仲好食入味
p.s.蒲台島個間明記海鮮,炒d 咕嚕肉好掂,真係估唔到。