2023-11-15
My Sweet Art📍尖沙咀河內道18號K11購物藝術館B1樓Kiosk 56行K11 Art Mall時,見到有一間麻糬甜品專賣店,販售各種口味嘅麻糬毛巾卷同麻糬巴斯克,款式花多眼亂,真係有少少選擇困難。我一心揀好每個種類揀一款,買嚟孝敬一下朋友嘅爸爸媽媽,不過實在太難選擇,所以我將主導權交俾店員,請佢為我哋推介兩款口味。 💰$268奶茶麻糬毛巾卷 🧋店員話好多人都會揀抹茶同朱古力呢啲基本人氣款,但佢私心推介奶茶口味嘅麻糬毛巾卷,因為佢食過都話一試難忘。雖然單價較貴,但個人認為非常值得,因為毛巾卷內卷有滿滿嘅奶茶忌廉,一切開就流心爆漿,夾心嘅奶茶凍、麻糬同黑糖增加口感同味道,完美還原珍珠奶茶!Crepe皮唔會太厚,整件毛巾卷層次豐富,啖啖香甜奶茶味,大概可切成4-5人份量,相當抵食。如果想再濃味啲,可以配埋隨毛巾卷附上嘅奶茶醬食。記得要將奶茶醬搖勻,佢嘅質感係半流質,奶茶味極濃,個人認為食唔曬,可以拎嚟塗麵包食,相信一定同樣美味! 💰$138D24榴槤麻糬巴斯克 🧀至於巴斯克呢,店員先詢問我哋食唔食榴槤,我係大fans就係人都知,但朋友係好怕食榴槤嘅,所以都有諗過好唔好答唔食,不
📍尖沙咀河內道18號K11購物藝術館B1樓Kiosk 56
[價錢 Price]
💰$268
奶茶麻糬毛巾卷 🧋
[價錢 Price]
💰$138
D24榴槤麻糬巴斯克 🧀
至於巴斯克呢,店員先詢問我哋食唔食榴槤,我係大fans就係人都知,但朋友係好怕食榴槤嘅,所以都有諗過好唔好答唔食,不過又考慮到佢爸爸媽媽係唔討厭榴槤嘅,所以我哋就抱住試新嘢嘅心態,聽店員建議揀咗D24榴槤麻糬巴斯克。
我想講呢個D24榴槤麻糬巴斯克真係超!好!食!一打開盒,香醇嘅榴槤味已經撲鼻而嚟,無諗過一切開會見到大量榴槤蓉,比例同cream cheese近乎相同,認真足料!夾心嘅麻糬軟軟糯糯,味道唔太濃烈,唔怕喧賓奪主之餘,令個巴斯克嘅口感更上一層樓。
由於佢真係太好食,我怕自己會食到停唔到口,所以只係切咗相入面見到嘅一少嚿嚟食。雖然好味,但食得多會有啲膩,建議大家好似我咁,一係就少少哋食,一係就同他人分享,享受一下best of both worlds (durian & basque cheesecake)!