講起正宗川菜, 都會唸起近年逐漸多左分店嘅十二味, 之前食過幾次都好鐘意佢滿滿嘅香料同辣椒, 午市套餐仲非常抵食, 今晚同老公黎食店家其中一款名物👉🏻經典香辣鍋.🌶經典香辣鍋見到隔離枱嗌一大盆兩個share我地跟隊. 每個香鍋at least揀5個餸: 有肥牛, 嫩牛肉, 午餐肉, 豬頸肉....etc, 蔬菜類選擇亦唔少, 其中比較特別嘅有蒿筍片, 又爽又入味, 但上個禮拜食完就唔嗌住.🌶豪爽地揀左大辣, 仲買定野飲救火🔥(然後確定係必須🤣). 個鍋送到黎時真係嚇親, 實在太大盆了吧🤩, for兩個人一定太多, 我地仲嗌多個飯添. 🌶️除左份量之外, 整個香鍋嘅味道真係無得輸: 首先係辣度十足, 以大量葱蒜椒炒得勁惹味, 各種辣椒(紅, 青, 圓形的)食到汗流浹背, 好彩店內冷氣夠勁. 我最鐘意係美國肥牛同滷水肥腸, 肥牛唔會真係好多肥膏又易咬開, 肥腸好大條斜切, 中間處理得非常乾淨, 而且係油炸過脆口架(👍🏻必食!!). 而寛粉條條都充分吸收唒香鍋精華, 口感香辣QQ的, 加碗辣湯俾我浸一浸過下”辣”河食應該重正. 廚師有將娃娃菜同鮮腐竹切成一啖入口嘅大小, 一個香鍋有好多重口感同

🌶

🌶
白飯

🌶️
美國肥牛
滷水肥腸
新鮮腐竹
寛粉

除左份量之外, 整個香鍋嘅味道真係無得輸: 首先係辣度十足, 以大量葱蒜椒炒得勁惹味, 各種辣椒(紅, 青, 圓形的)食到汗流浹背, 好彩店內冷氣夠勁. 我最鐘意係美國肥牛同滷水肥腸, 肥牛唔會真係好多肥膏又易咬開, 肥腸好大條斜切, 中間處理得非常乾淨, 而且係油炸過脆口架(👍🏻必食!!). 而寛粉條條都充分吸收唒香鍋精華, 口感香辣QQ的, 加碗辣湯俾我浸一浸過下”辣”河食應該重正. 廚師有將娃娃菜同鮮腐竹切成一啖入口嘅大小, 一個香鍋有好多重口感同味道.
🌶️

最後由於太多料, 我同老公兩個都食唔唒有啲可惜, 強烈推介多啲人一齊share另外嗌多幾個小菜(例如花椒皮蛋, 炒薯仔絲都好好味).
2020-05-15
白飯