2019-04-24 126 瀏覽
喺香港地區要搵到好食嘅麻辣點真係一件唔容易嘅事,阿辣妹同我都一直好努力到處發掘,今次俾佢搵到呢間佐敦小店,所以決定你試一試。晚上六點去到,我哋第二台客,睇咗餐牌實在太多野想試,先來個近排比較多地方搵到嘅炒萵筍。清炒萵筍是基本上係大陸無處不在,不過係香港真係好難搵。呢個合格。阿辣妹最喜歡嘅菇類,所以剛好有個炒雜菇,啱晒。呢個菜基本上有三種菇,份量算係幾多,阿辣妹表示”合格”。店員介紹元貝做緊推廣,第一隻售價$28,由於冇乜特別所以就純粹試驗性質叫咗一隻試吓。元配新鮮粉絲夠淋再加蒜蓉粒,合格。因為小朋友唔食得太辣,所以叫咗一份蔥油雞比佢哋食。蔥油雞皮薄肉質夠林,啱晒小朋友食,合格。主角終於出場,花甲烤魚煱。唔記得咗魚嘅種類,不過係屬於少骨少剌嗰種,花甲數量唔係太多,不過夠大隻夠新鮮,所以之後配料再加,冰豆腐金菇都係必點。個人口味正常落單,都係會叫超麻超辣,嚟到之後辣夠不過唔夠麻,希望下次可以改良。合格。總括來說會再嚟,因為想試吓其他唔同嘅菜式,基本來說辣味夠之餘也好味,鍾意食辣嘅,算係辣得出色嘅一間小店。

2019-04-13