常常說係中環返工之後就有長長嘅的食list,呢間麻辣燙可以話係我食過後一定要再訪嘅餐廳其中之一間。係大館旁邊嘅斜路,之前幾年都得過米芝蓮推介,吃完之後才驚覺好食而認識太遲,念念不忘。上次幾個朋友都好鐘意,說好再來,卻沒有以後了,可能始終因為地點問題,但幸好係中環番工後,又有藉口再來。本身已經想過嚟食lunch set,午餐麻婆豆腐同酸菜魚都非常不錯,但難得有人放工時間過嚟中環陪我,一於就食晚餐,叫咗兩杯cocktail。以三個主題,麻、辣、燙來選食物,前菜都有三個不同,每個項目都有佢嘅signature,記得燈影牛肉同牛肋條都係廚司推薦,但得兩個人似乎吃得不多東西,不如跟自己感覺來叫野食。前菜點了麻辣洋蔥牛肉湯同酸辣湯,佢地嘅麻辣牛肉湯係驚天動地嘅好吃,至少好少麻辣湯品做得咁細緻。酸辣湯喺麻辣湯嘅比較第一下,相對失色好多。水煮桂花魚個桂花魚真係勁靚,厚肉而食落去你有新鮮魚嘅感覺,佢哋用嘅薯粉唔係寬粉,個人覺得減左少少分。本來想食素魚香萵筍,到最後選擇鮮薑汁萵筍,係幾好食,不過有點肉痛,始終剩一碟萵筍我覺得有少少貴,不過唔係成日食,算啦,都叫下。一放上枱已經夠得好吸引,紅袍辣子雞個表層做

一放上枱已經夠得好吸引,紅袍辣子雞個表層做得最脆又好食,而且真係有好多件雞,好似食極都食唔完咁。

四川擔擔麵相對唔係我杯茶,我反而好鍾意上次上環食個碗,下個post再講下係邊。

甜品叫咗冰糖葫蘆同辣椒雪糕,呢兩個都真係非常出色,辣椒雪糕係朱古力底,食落去真係好有辣勁嘅感覺,老婆食到一半已經投降,冰糖葫蘆嘅出色大家都滿意,特別係個冰糖葫蘆加上芝麻同黃糖靚拔絲,靚得來無懈可擊。

如果有日下晝,突然間想食下辣野,呢度絕對係一個唔錯嘅選擇。