2019-05-01
以前打正黃埔地鐵站A出口嘅係功夫點心大概一年前見佢裝修,我以為佢結業,點知原來係將舖位縮細一半,分咗一半比十二味功夫😮😮呢到同十二味烤魚係同一集團,所以個menu好似樣,都係簡單易明同埋選擇超多😱唔知佢同十二道鋒味嘅chef lemon 有冇關係呢😂😂一入座已經feel到佢陣中國四川風,紅燈籠🏮配上古色古香嘅裝潢,好似返咗大陸咁😂😂因為我朋友唔太食魚,所以就無試佢嘅招牌酸菜魚,不過就嗌咗佢另一個必食之選口香鍋😍朋友唔食辣,所以我哋揀咗秘製醬香鍋,配料另計,雞軟骨$48、牛肉$48、萵筍$22、腐竹$22、寬粉$22,上碟時我地仲擔心食唔食得晒😝結果太惹味我地兩個人清晒!另嗌多咗個糖醋排骨,但其實係完全無骨的,超送飯😍高質小炒!甜品叫咗紅糖糍粑,之前喺啲川菜舖試過就念念不忘!呢個好似麻糬咁嘅小食,佢係用糯米製,加咗啲熟嘅黃豆粉,用碟仔上咗啲紅糖漿,食時比你蘸醬食,嗜甜兼愛煙韌口感人士如我,一定好鍾意!
另嗌多咗個糖醋排骨,但其實係完全無骨的,超送飯😍高質小炒!