2022-07-13
宜家黃埔啲川菜越來越少,想要好食又要坐得舒服,好似都只得十三少一家。每星期同FD都要食幾餐辣嘢,咁今晚又去幫襯十三少啦。十三少宜家轉左QR CODE落單,比之前方便少少,唔洗睇menu都知道叫邊幾樣,照舊叫做椒麻皮蛋,十三少酸菜魚,川味口水雞同紅糖糍粑。椒麻皮蛋喺一定要叫,FD最中意哩間D紅油,佢本身喺四川出身,話四川果邊好啲紅油唔會好辣,但會好香,哩間D紅油又真喺唔辣喎,點埋啲皮蛋同蒜粒一齊食,勁開胃。川味口水雞叫咗例牌都好大一份,雞肉食落好幼滑,不過有少少骨,紅油加埋雞肉一齊食真喺冇得輸。次次來一定必叫酸菜魚,哩份酸菜魚勁多配料,有魚肉,萵筍,酸菜同芽菜,魚肉食落似桂花魚,無骨同好嫩,湯底酸辣同D魚肉好夾。之前聽FD講過,哩間湯底是用魚骨煲,所以湯底會比較鮮甜少少。可能之前深圳太X酸菜魚食得多,每次食酸菜魚都要食埋D酸菜,哩間酸菜都OK,但未至於太出色,反而萵筍好好味,嗦哂D湯底味道,食到停唔落口。食飽都一定要來份紅糖糍粑,紅糖糍粑一定要出爐即食,才會有脆口感覺,放多一陣都淋哂。脆啵啵啲糍粑點落紅糖漿,夠哂chill。最後仲送埋份糖水比我哋TIM,喺紅棗銀耳糖水,唔會好甜,搭配埋紅
最後仲送埋份糖水比我哋TIM,喺紅棗銀耳糖水,唔會好甜,搭配埋紅糖糍粑一齊食,OK啦。
哩間餐廳質素唔洗講,住在紅磡黃埔啲FD各個都當佢喺食堂,宜家又冇得返內地,晚上出街食下都喺一個唔錯啲選擇!