2016-12-08 264 瀏覽
越南菜酸酸甜甜,炸物夠香口惹味,湯河夠晒滑溜,間中諗起都想食返餐!最近小編搵到一間位於黃埔美食坊嘅越南餐廳--,裝潢別有格調,食物品質又高。齊齊跟住小編,體驗下越食越滋味嘅感覺啦!餐廳裝潢較為型格,用色以暗色調為主,配以搶眼黃色櫈,非常吸引視線。平時小編都幾鍾意食軟殼蟹,鍾意佢外皮鬆脆,連埋蟹肉蟹膏入口感覺飽滿,唯一一個缺點係較易令人覺得膩。如果同小編一樣鍾意食軟殼蟹但係怕膩怕滯,就一定要試下啦!米紙卷嘅外皮非常薄,入口完全唔黐咀,薄薄嘅米紙卷包住生菜,再包住炸過脆卜卜嘅軟殼蟹;然後再配埋生菜、青瓜、紅蘿蔔絲等等蔬菜,入口感覺非常清新而唔膩。小編身邊好多大朋友都鍾意食黃金蝦,鍾意意頭好賣相好,入口又香口惹味。唯一最麻煩就係一食就好易爆Quota,既然決定要爆,梗係要爆得抵啲、食得好啲!大家可以試下,沾上咸蛋黃嘅中蝦,入口好爽身帶鹹香,蝦肉入味,賣相好金黃靚仔,即使係比家中長輩偷食一兩隻都好值得。無論去到邊,身邊都仲會有一個雞翼控,雞翼嘅魔力真係不容忽視!如果想食酥脆可口嘅風味,試試啦!炸漿唔厚身入口唔會過硬,加上蒜蓉粒粒,口感好豐富,入口除咗酥脆之外仲帶少少蒜香惹味,難得嘅係仍然保持到
越式軟殼蟹米紙卷
越式黃金中蝦
蒜蓉牛油雞翼
無論去到邊,身邊都仲會有一個雞翼控,雞翼嘅魔力真係不容忽視!如果想食酥脆可口嘅風味,試試啦!炸漿唔厚身入口唔會過硬,加上蒜蓉粒粒,口感好豐富,入口除咗酥脆之外仲帶少少蒜香惹味,難得嘅係仍然保持到雞肉嫩滑汁豐!
越式特選大拼盤
唔知食乜好?呢個入面包咗五種食物,樣樣都好有特色!扎肉清清地帶香,入口感覺滑溜。炸蝦餅外皮脆脆地,蝦肉十分之彈牙,同一般食嘅蝦餅唔同,入口比較薄脆唔會膩,又好爽口!至於蒸粉包,佢入面係包住鮮蝦同埋豬肉餡料,十分足料,外皮煙煙韌韌,再加上蔥蒜,十分惹味。香茅雞翼外皮好脆,香茅味好香,size都算大,食落啖啖肉又有肉汁。春卷亦炸得非常香脆,餡料多多,蘸上不同醬汁更有不同風味。整個拼盤好值得一試!
越式豬頸肉濱海
平時食濱海,腦入面都會聯想起紗布……小編叫咗碟,竟然係一束一束卷好,排列整齊放好蔥蒜,非常有心思,十分驚喜!食法同生菜包一樣,都係用生菜包住濱海、豬頸肉同蔬菜,蘸上醬汁慢慢食。因為豬頸肉燒得剛剛好,非常爽口彈牙。
生牛肉湯河
鍾意食湯粉嘅朋友必定要試下,剛上檯嘅時候,牛肉非常鮮紅,脂肪分佈平均。湯汁將牛肉慢慢灼熟,令牛肉唔會過熟,入口非常嫩滑!加上河粉好滑又幼身,帶有少少韌力,唔會一夾就碎晒,食落啖啖都好彈牙滋味!另外餐廳仲會提供青檸同辣椒等配料,等你可以調較最適合自己嘅口味!
三色冰
椰汁味好香濃,飲落粒粒好豐富又帶點幼滑。餐廳好細心,啫喱大細剛剛好,唔會塞住支飲管。一路飲一路慢慢咬都幾過癮。
2016-11-11
越式軟殼蟹米紙卷