2024-06-28
作為一個韓國餐廳頭號fans,竟然未試過呢間喺黃埔,正宗韓國人開嘅韓燒🤩真係有眼不識泰山😝今日游完水咁肚餓一於去食餐飽嘅!🤰🏻一入到嚟已經感受到好熱情嘅招待,有專人帶你坐低再上埋四款前菜👍🏻環顧四週好似枱枱都有點一盤燒肉,所以諗都唔諗就決定咗要一個BBQ set A (燒五花腩,辣醬燒五花腩,烤豬頸肉飯) ($399)🐖😌見到入嚟之前喺門口有張poster係韓國老闆娘親自整緊醬油蟹,仲要晚市優惠$68隻😲咁特別所以即刻叫咗一隻試試😝另外驚唔夠飽,所以叫多一碟半份韓式甜酸無骨炸雞($148)🍗首先食咗隻醬油蟹🦀之前喺韓國食過一次,不過就超級鹹😓但係香港呢隻完全係另一回事,醃得啱啱好,仲食到隻蟹嘅鮮味,唔會有死霉味,啲肉好彈牙,鹹甜度適中,蟹膏蟹肉比例仲要係完美💯配埋啲紫菜飯一啖食,食到停唔到口,好送飯😋食完隻蟹就到盤大燒肉🤪除咗有幾款豬肉之外,仲有一舊好大嘅雪耳,一堆芽菜、泡菜、幾塊茄子、腸仔同埋兩舊大芝士🧀🥓啲肉好味就唔洗講啦,重點係舊大雪耳都好正好爽口👏🏻我哋將啲肉連埋啲配菜一齊炒熟佢,最後加舊芝士落去融為一體😱是人間美食嗎?🤯原來雪耳係可以咁樣燒嚟食!💯下次再嚟一定要試埋佢個韓牛s
食完隻蟹就到盤大燒肉🤪除咗有幾款豬肉之外,仲有一舊好大嘅雪耳,一堆芽菜、泡菜、幾塊茄子、腸仔同埋兩舊大芝士🧀🥓啲肉好味就唔洗講啦,重點係舊大雪耳都好正好爽口👏🏻我哋將啲肉連埋啲配菜一齊炒熟佢,最後加舊芝士落去融為一體😱是人間美食嗎?🤯原來雪耳係可以咁樣燒嚟食!💯下次再嚟一定要試埋佢個韓牛set!🐂
最後上碟係最期待嘅炸雞😍雖然係半份,但係都有成十件大大粒,啖啖肉嘅雞球🥺每件嘅外皮都炸得非常鬆脆,唔會過厚,而且都包裹住一層甜酸醬,食落又夠飽滿又多肉汁,再配埋個芥末醬,果然係一個最好嘅ending,超級滿足👏🏻總括嚟講韓宮嘅服務態度非常好,雖然有好多枱客,但係老闆娘同員工都會時刻關心你嘅用餐體驗,希望做到💯食物質素又高,真係嚟黃埔必食!🤩