2022-10-16 281 瀏覽
以前喺黃大仙返工兩個月,lunch幫襯得最多就係呢間餐廳 ,因為價錢唔貴而且食物質素又高,係我心目中黃大仙嘅美食巨頭。今日夜晚經過黃大仙,當然要再黎一試,之前lunch每次嚟到都要排隊等, 今次夜晚嚟到同樣好full,但好彩唔使排隊啱啱好可以直入。佢既 menu成本書咁厚,圖文並茂,種類繁多, 真係花多眼亂,我地好多都想食,所以真係叫咗好多。海鮮四色丼($135)海鮮四色丼有四款刺身:帆立貝四片、甜蝦三隻、三文魚兩片,以及油甘魚兩片。全部都係我鍾意食既刺身,刺身好新鮮鮮甜,雖然未算切到好厚身,但都絕對唔薄身,咁嘅價錢食到四色丼真係非常抵食。大阪豬扒丼($88)大阪豬扒丼嘅賣相絕對係同menu相一模一樣 ,真係圖文相符! 而且份量亦都如menu所示一樣咁多,飯既上半部分有大量椰菜絲以及木魚碎,兩者舖成一個大山丘,再加上大阪燒醬汁以及沙律醬,下半部分就係滑蛋吉列豬扒飯,吉列豬扒好鬆脆, 好多豬扒飯嘅豬扒一係太稔一係太韌,但呢個豬扒真係做到外皮脆肉身軟,成個飯口感同味道都好豐富,無論係滑蛋,定係鋪滿醬汁嘅椰菜木魚絲,都非常好伴飯,所以大大碗都畀我哋食曬。雪糕推廣:宇治抹茶芭菲 配 電擊雞翼5

海鮮四色丼($135)
海鮮四色丼有四款刺身:帆立貝四片、甜蝦三隻、三文魚兩片,以及油甘魚兩片。全部都係我鍾意食既刺身刺身好新鮮鮮甜,雖然未算切到好厚身,但都絕對唔薄身,咁嘅價錢食到四色丼真係非常抵食。

大阪豬扒丼($88)

雪糕推廣:宇治抹茶芭菲 配 電擊雞翼5隻 & 北海道芝士Bang Bang炸薯條 ($82)

呢度嘅甜品我絕對要大力推廣,之前已經食過唔止一次呢度嘅雪糕,每次都覺得好驚艷,今次同樣如是。呢度既宇治抹茶芭菲絕對可以媲美雪糕專門店嘅味道,佢嘅雪糕同樣由日本直送,抹茶味好香濃,口感亦非常幼滑,再配上軟糯既丸子、蕨餅、脆片,紅豆蓉,真係一流。

之前都係單點雪糕,今次見到做緊推廣優惠配埋兩款小食,當然要叫埋!電擊雞翼係凍身既,醬汁甜甜地,表面舖上芝麻,雞翼好入味,但偏乾身左少少。第一次食凍既燒雞翼,感覺幾新奇,咬落去冰凍既外皮真係有比人一種好似電擊既感覺。 每條薯條都舖上左滿滿既芝士粉,味道岩岩好,食下食就就食哂。

鐵板煎牛舌($75)
真係用鐵板呈上,上枱時仲燒緊出緊煙,望住啲牛舌滋滋滋咁燒已經覺得好正,牛舌燒得啱啱好,每一塊都好香好稔。

千回火鳥($45)
叫嘅時候係覺得個名好型,上枱時同樣覺得個造型好型,燒到橙金色嘅雞翼,賣相真係好似火鳥振翅般,覺得好有霸氣。雞翼外皮微脆 肉身嫩滑,咬落去仲有少少肉汁😋

宇治金時($42) & 熱紫薯鮮奶 ($35)
飲品就屬於正常發揮,宇治金時綠茶味幾香, 紅豆煮得好稔,帶點澀既袜茶配上甜甜既紅豆剛剛好;熱紫薯鮮奶整體味道較淡,但因為我本身都唔鍾意飲太甜,所以覺得都ok。

PS:個Menu實在選擇太豐富,所以其實我地係叫多左,食完真係飽到上心口,呢度既份量絕對三個人都夠食,但價錢只係五百幾蚊,真係好扺食!
  • 宇治抹茶芭菲
  • 千回火鳥