2021-03-31 6910 瀏覽
日本No.1 迴轉壽司「壽司郎Sushiro」🍣登陸香港之後就一直人氣高企,依然熱潮不斷,每日有不少人Walk in排隊。其實之前都食過幾次,今次認真整理一篇食評👩🏻‍💻~以一間連鎖壽司店水準,質素都有保證。難得今日提早放工,當然要約埋屋企人去食,一行5人放開肚皮食都係$1200💸。根據觀察,黃大仙分店平日下午5點前都可以直接入座,6點半離座時已經多人等位啦,要食真係要趁早!👇🏻👇🏻因為款式多,以下集中介紹好味同會回頭食嘅項目~————————————————👅壽司類👍🏻蝦三味壽司 ($17)蝦三味一直係我No.1之選🥇!有三件蝦蝦蝦壽司好似抵啲,鮮甜赤蝦同甜蝦都係我嘅最愛,熟蝦就做住配角先啦~👍🏻甜蝦軍艦 ($12)一粒粒粉嫩嘅甜蝦訓係軍艦入面,淡淡嘅甜味同軟綿嘅口感🥰,有無人都鍾意甜蝦有種粘粘地嘅感覺?👍🏻炙燒三文魚腩壽司 ($12)炙燒三文魚非常軟嫩,油香豐富,攤耐咗就無咁好味啦👍🏻蔥花吞拿魚軍艦 ($12)吞拿魚蔥好似比原件吞拿魚壽司好味,味道更肥美香口👍🏻日本產帆立貝壽司 ($17)原粒帆立貝口感比對半切開口感更細嫩,味道鮮甜濃郁👍🏻鱈魚白子軍艦 ($17)冬季限定Item~
日本No.1 迴轉壽司壽司郎Sushiro」🍣登陸香港之後就一直人氣高企,依然熱潮不斷,每日有不少人Walk in排隊。其實之前都食過幾次,今次認真整理一篇食評👩🏻‍💻~以一間連鎖壽司店水準,質素都有保證。難得今日提早放工,當然要約埋屋企人去食,一行5人放開肚皮食都係$1200💸。根據觀察,黃大仙分店平日下午5點前都可以直接入座,6點半離座時已經多人等位啦,要食真係要趁早!

👇🏻👇🏻因為款式多,以下集中介紹好味同會回頭食嘅項目~
👅壽司
👍🏻蝦三味壽司 ($17)

👍🏻甜蝦軍艦 ($12)

👍🏻炙燒三文魚腩壽司 ($12)
炙燒三文魚非常軟嫩,油香豐富,攤耐咗就無咁好味啦
👍🏻蔥花吞拿魚軍艦 ($12)
吞拿魚蔥好似比原件吞拿魚壽司好味,味道更肥美香口
👍🏻日本產帆立貝壽司 ($17)
原粒帆立貝口感比對半切開口感更細嫩,味道鮮甜濃郁
👍🏻鱈魚白子軍艦 ($17)
冬季限定Item~可能大家都知白子係咩😬,今次係第一次挑戰,雖然白子口感細滑,但係心理關口面前都係一啖吞咗佢Hahahaha

👍🏻鰻魚卷 ($27)
鰻魚係放係卷物之上,用壽司火車送過嚟發生鰻魚跳車事件😲,勞煩店員送一碟新嘅壽司,不過下面嘅卷物略微太細卷啦

👍🏻珍寶魷魚天婦羅壽司 ($12)
一碟只有一件,珍寶魷魚係壽司飯3倍長度🦑!魷魚即使炸過都保持緊緻有彈性嘅口感,正!

👅和食類
👍🏻炸水牛芝士 ($17)
【春の彩り祭】期間限定🌸!建議大家要order嚟玩吓,水牛芝士延展性高,芝士味比較淡,同J先生比賽吓邊個拉絲長啲,好玩又好食!
👍🏻炸蝦天婦羅拼盤 ($27)
炸蝦、香菇、南瓜天婦羅各兩件同兩件紫蘇葉天婦羅,炸衣薄身得嚟夠脆,南瓜天婦羅最出色

👅甜點類
👍🏻日本產白朱古力脆脆蛋糕 ($22)
同樣係期間限定!見到白朱古力以為好甜,點知甜度啱啱好😋,一切落去係鬆軟忌廉同蛋糕,中間夾住一層脆脆薄薄嘅白朱古力,層次豐富
👍🏻卡達拉娜 ($22)
條狀蛋糕版嘅Crème brûlée,原本軟滑嘅蛋布甸變到硬身一啲,混合一粒粒黑色雲喱拿籽,面層係香脆焦糖糖衣,下次會再encore💕~

————————————————
🚩總結:可唔可以少啲人排隊啊?
🌟注意:當日用餐時間限時60分鐘
📍 Sushiro 壽司