2021-07-30
個日係鹽田仔出番西貢,見時間尚早,打算係西貢搵下cafe食下野chill下。當日好多人,咁啱一起果醬唔洗等位,我地就黎試下啦,因為我地都未食過。因為我地又唔想食得太full,所以都無試佢哋嘅all day breakfast同egg benedict。於是我地叫左個果醬九宮格多士同果醬雪糕,因為個日實在太熱,所以一心叫d凍野舒服下。果醬九宮格顧名思義有九隻味,包括玫瑰蘋果,玉桂蘋果,桂花雪梨,木瓜雪耳,蛋黃菠蘿,熱帶風情,雜莓,香橙,芒果。雖然望落好似差唔多但係食落隻隻都有驚喜。玫瑰花茶平時飲得多,但係玫瑰蘋果味真係好正。你可以幻想佢係一隻帶有清香同甜韻嘅香水,食入口清新,係一種你會想一啖接一啖嘅味道。一場嚟到一起果醬,我極力推介大家食呢個九宮格多士,可以一次過試晒唔同嘅果醬,鍾意邊隻可以買返屋企。另外我哋揀咗果醬雪糕,我哋選擇左熱帶風情味,雪糕帶有奶香,入口好棉滑順口,而熱帶風情果醬有百香果同菠蘿嘅香味,有一種酸酸甜甜嘅感覺,但係我就覺得有少少太甜啦。但呢個雪糕組合起炎炎夏日絕對超級解暑。