2020-07-22 239 瀏覽
蝦麵店馬來西亞菜AGAIN ~!最近天氣悶熱到令人食慾大減🥵,又無得去旅行,唯有食住啲東南亞菜式止止癮先二人套餐$258蝦肉肉片摻摻+咖哩叻沙湯摻摻即係油麵+米粉,馬來西亞餐牌上都好常見,入口同時兩種唔同口感都幾過癮,蝦肉唔似平時食急凍蝦咁得個爽口。湯底望落濃郁,但飲上口無預期中嘅惹味,家常菜feel頗順口😅,食完成碗麵都唔覺得膩蝦肉魷魚摻摻+辣味蝦湯招牌蝦湯!黎到無理由放過佢😆😆 湯底以蝦殼、洋蔥、辣椒、肉骨手等炒熬煮超過七小時,飲落去出乎地清爽,有海鮮嘅鮮甜味及充滿香氣,唔算太辣,如果平時唔食得辣嘅都可以試試亞參醬脆多士上網查先知道原來亞參即係羅望子,味道偏酸摩摩喳喳(熱)在東南亞地區是一個幾有代表性嘅甜品,濃郁嘅椰奶底配上番薯,芋頭等,煮得軟糯,幾有驚喜另外套餐仲包括小食拼盤、沙嗲醬秋葵魷魚樂樂(樂樂即係滾一滾白焯意思)、炸魚皮
蝦麵店

二人套餐$258

蝦肉肉片摻摻+咖哩叻沙湯

蝦肉魷魚摻摻+辣味蝦湯

亞參醬脆多士
上網查先知道原來亞參即係羅望子,味道偏酸

摩摩喳喳(熱)