2021-07-14
黃金吉列牛@銅鑼灣 最 classic就係元祖炸牛排套餐,精緻嘅卡紙寫住用咗翼板牛,呢個部位係牛肩胛,油脂均勻,肉質好軟嫩~ 吉列外皮炸得金黃,酥脆同時好輕盈,一啲都唔油膩,不愧係來自日本京都嘅過江龍,吉列牛排嘅份量仲非當可觀𠻹 第二個都係翼板牛,分別就係「霙花」喇!我查過霙花即係雪花咁解,依款吉列牛上面有白色嘅蘿蔔蓉同蔥花,又真係好似舖咗一層食得嘅雪花咁 依個餐會有個椪柑醋醬,混合咗嘅蔥花蘿蔔蓉汁勁開胃 點牛排嘅其他醬料有芥末醬油、山椒鹽、招牌牛排醬同咖哩醬,我個人喜好就最鍾意咖哩醬,調配得香濃又唔會蓋過肉味 唔少得有漬物,送飯啱哂。 每個套餐都配上味噌湯、椰菜沙律同麥飯,可以添飯同 refill 椰菜沙律。麥飯健康啲,麥嘅比例唔算過多,無食開都會食得慣。椰菜沙律新鮮爽甜,有芝麻醬同柚子醋任君選擇。 藍色嘅飲品,沙漏形嘅玻璃杯,睇落幾特別。味道好飲喎,有啖啖荔枝粒喺底,唔會過份甜。清新嘅桃茶,茶味重啲,蒟蒻好好咬,兩杯嘅甜度都適中!除咗牛排,仲有吉列海鮮同豬,其實選擇都多,咁啱今次大家都想食牛多啲,下次試埋其他嘢先~
清新嘅桃茶,茶味重啲,蒟蒻好好咬,兩杯嘅甜度都適中!