2016-11-27
最近天后炮台山附近開左好多台灣飲品店~新開沒有一個不試的理由吧~我初時以為依間野叫做"豆"(是咪我太好相像力LOL)其實佢叫做KOi~ 佢正宗既程度,就連佢既STAFF都係台灣人~(係under 50嵐旗下開架)而KOi最推介既野飲叫做黃金珍奶~同平時有咩唔同?我估計以佢既顏色,佢一定唔係用車軩做LOL首先佢係金金地,淺啡色,同埋SIZE係比平時飲開既細1倍,而份量都佔左杯既一半~同時佢都可以簡80% 50% 30%糖,但佢個杯既size係比平常貢茶細一半左右,佢賣得$24其實有D貴~另外同事仔仲叫左一杯green tea Macchiato,Macchiato表面D泡都幾滑,咖啡味當然冇starbucks個D咁濃啦~但以台灣飲品黎講都算唔錯~另外一個幾貼心既舉動係,macchiato有D人係鐘意連泡一齊飲,佢地會為你準備左一支小小刀,等你可以好易咁𠝹開個頂~野飲選擇都幾多~打左**就唔可以轉做熱飲~為左唔洗你企係到等得咁辛苦,又或者要行勁遠先有得買~係附近OFFICE,只要買2杯或以上就可以免費送貨!每次去買,個個staff都會同我地講~佢成間shop先得2個人。。走左一個送貨忙起上
我初時以為依間野叫做"豆"(是咪我太好相像力LOL)
而KOi最推介既野飲叫做黃金珍奶~同平時有咩唔同?
凍 黃金珍奶 "中"
熱 green tea Macchiato "中"
為左唔洗你企係到等得咁辛苦,又或者要行勁遠先有得買~係附近OFFICE,只要買2杯或以上就可以免費送貨!每次去買,個個staff都會同我地講~佢成間shop先得2個人。。走左一個送貨忙起上黎真係會火山爆發。。。
但佢都好主動同我地講,真係值得加許!!
總結係~
雖然KOI既飲品份量係偏細,但其實每次朕買貢茶永遠飲完半杯都要掉~加上佢冒甜味唔係淨得糖漿甜,唔會係唔係都加勁多~依個都幾好~
而家香港總其共有3間分店~希望佢黎緊會係多D地方開多1-2間啦~