2018-07-09
黃埔美食坊這間名館餐廳, 新店開張冇幾耐已經吸引很多食客幫襯, 我也是其中之一位, 今晚與朋友食過之後, 覺得又平又好食, 值得下次再幫襯。餐單簡單得嚟又易睇,圖文並茂, 我們不停剔剔剔, 最後五餸一湯 ,豐富到極。Order了 私房金黃球泡飯、 蝦球蟹子粉絲煲、 金銀蒜蒸娃娃菜、 鮮肉一口小籠包、 厚切叉燒王和養肝蔘燉鷓鴣, 全部是這裏的招牌菜,正!第一味餸先來私房金黃球泡飯, 賣相特別,舊泡飯好像一個足球咁圓,金黃色的球體放在湯中,非常搶眼。而食落又好好味,湯底材料豐富,有青豆、粟米、蕃茄和豬肉,味道香濃。夠特式的一道菜,好好食。跟住來蝦球蟹子粉絲煲, 熱騰騰香氣十足, 蝦球特別新鮮,口感非常爽彈,鮮味滿足!金銀蒜蒸娃娃菜,菜嫩味清香,而最欣賞是哪些蒜蓉, 炸過之後配上娃娃菜一齊食特別惹味, 湯底又清甜。鮮肉一口小籠包,皮勁薄,肉鮮嫩,不用點醋也好好食,而當中湯汁鮮味,令小籠包份外好食。厚切叉燒王, 色澤靚而美味多汁,加上口感軟腍入味,入口鬆軟,厚切而惹味,特別好食。養肝蔘燉鷓鴣, 極滋陰的一道湯, 本身除了有鷓鴣肉外, 還有雞腳和瘦肉,清甜好飲。