2020-12-05 39 瀏覽
搬咗嚟荃灣一段時間,發現好多唔同嘢食真係好方便,基本上日日都會喺荃灣搵食😋我成日都話食極都食唔完。荃灣西附近既商場都開咗好多新餐廳,前排去完荃灣廣場一田,比我發現呢間「圍威喂」個名咁得意。鮮明顏色既裝修,行到餐廳最入既位置,一整幅牆係花花草草既佈置,忍唔住先同佢影張相🤣古法秘製龍眼冰龍眼冰既龍眼蜜甜而不漏,唔係普通蜜糖咁簡單,好飲!星空梳打勁靚既紫色😍😍😍打卡一流,味道係檸檬橙梳打,顏色勁靚❤️蒜香炒時蔬(通菜)落足料炒香氛撲鼻,好快就清咗碟。圍威喂拼盤(春卷、魚餅、蝦餅、單骨雞翼)拼盤會配備三款醬汁,辣醬、泰式甜酸辣醬、蜜糖,朋友就超鍾意辣醬夠過癮,我就鍾意蜜糖配炸物好夾,碟上仲有青瓜減少食炸物既熱氣。魚餅有少少辣但唔食辣既我都食到。春卷好足料唔會感覺油膩。單骨雞翼外面炸得酥脆,裡面炸得剛好肉嫩。最後係蝦餅,完全唔厚粉又足料,啖啖蝦肉,個人推介⭐️泰式鐵板蠔餅鐡板上枱熱辣辣,配埋泰式辣醬另有一番風味,蠔仔十分足料,味道可口,鍾意有好多芽菜,中和油膩感。經典檳城炒粿條有蛋、蝦、蜆等配料,粿條炒得入味,鍾意辣既加少辣醬勁野味😋

古法秘製龍眼冰
龍眼冰既龍眼蜜甜而不漏,唔係普通蜜糖咁簡單,好飲!

星空梳打
勁靚既紫色😍😍😍打卡一流,味道係檸檬橙梳打,顏色勁靚❤️

蒜香炒時蔬(通菜)
落足料炒香氛撲鼻,好快就清咗碟。

圍威喂拼盤(春卷、魚餅、蝦餅、單骨雞翼)

泰式鐵板蠔餅

經典檳城炒粿條
有蛋、蝦、蜆等配料,粿條炒得入味,鍾意辣既加少辣醬勁野味😋