2022-12-12 132 瀏覽
來到銅鑼灣的Dazzling Cafe ,不用排隊太久就可以入座。雖然曾經要求坐在露台的位置,但是未能成功。的確有點失望。進到餐廳裏面看見餐牌配置齊全。我就選擇了明太子意粉。因為同時有幾個朋友一起到來。所以我們都選擇了120港元的這個lunch set。包括佛羅倫斯花枝干貝面、明太子意大利麵、青醬奶油雞腿意大利麵仲有黑松露意大利麵。每一個套餐都會附帶一個沙律同埋一杯飲品。沙律汁好少,基本上試唔出有啲咩味。飲品方面我選擇綜合莓果香芬茶。佛羅倫斯花枝干貝麵:原來呢個意大利麵係有魷魚同埋蝦,當中更有番茄伴碟。當中帶子有兩粒。呢個完全係一個海鮮意大利麵。營養均衡又色彩豐富。明太子意大利麵:呢個係票選第一嘅意大利麵。濃郁嘅明太子醬帶黎豐富嘅口感。當中嘅明太子醬多到好似變成湯麵咁。又有奶油嘅甜味,亦都有醃製過嘅鹹香味。紫菜俾得相當大方,每一啖意大利麵都有紫菜味。青醬奶油雞腿意大利麵:普普通通,雞腿算係幫手切開咗。雞皮連埋雞肉一齊食比較香,但係亦有少少肥膩嘅感覺。伴碟有堅果,增加咗少少爽脆嘅口感。黑松露意大利麵:呢個麵被票選做當日最失望嘅意大利麵。佢本身已經要升級$20,先至可以食到。但係佢做出嚟嘅

黑松露意大利麵:呢個麵被票選做當日最失望嘅意大利麵。佢本身已經要升級$20,先至可以食到。但係佢做出嚟嘅效果,好似係便利商店入面嘅黑松露意大利麵。而且呢個意大利麵冇肉,全部都係菇。當中包括蘑菇仲有雞髀菇。所以呢個麵建議大家避雷。

綜合莓果香氛茶:茶壺入面可以斟到四杯茶。茶包被餐廳拎咗出嚟。如果想繼續增加味道可以放返落去茶壺。茶壺側邊係一粒棉花糖,棉花糖可以擺落去茶一齊飲用。棉花糖溶化嘅時候,會令到茶有淡淡的甜味。個人認為冇加棉花糖嘅茶比較好飲。

總括而言,除咗黑松露意大利麵,令人用餐有失望嘅感覺。其他都算係比較滿意嘅用餐體驗。如果午餐時間,可以開放露台位置會更加好。