2009-03-29
係港鐵站見到廣告話沙田新開左間小南國,心郁郁想食上海菜,就黎左呢度食晚飯。七點幾去到,好多人等位,間餐廳又細,等左成半個鐘先有位。以往通常去中環個間小南國食Lunch, 全部散叫,呢度有二人餐,好似幾多野食,就試下啦!前菜雙拼燻魚,百頁卷燻魚幾好,甜甜地,但好多骨。百頁卷都唔錯,馬蘭頭好香"草"味。清炒河蝦仁我同男友最愛既菜式,爽口,但多油。砂窩雲吞雞湯一人得一碗,好少喎!湯好濃,有雞味,但佢地俾雞翼我地,覺得好奇怪。香酥鴨呢個最好,用片皮鴨既皮,包住香酥鴨,蔥,青瓜,加D紅色酸酸地既醬,好好味,鴨一D都唔酥,有少少肥,好香口,正!勝瓜炒菌絲賣相晶瑩剔透,但其實全部都係油,D油多到我要用清水過一過先敢食。小籠包自問我夾小籠包都有一手,但呢個小籠包我就失手,一夾即裂!皮比較厚,一般水準。雪梨紅蘿蔔糖水未食過咁既 Combination,味道一般,甜甜地,不過幾滋潤。我下次去沙田唔會再黎小南國,服務麻麻,有咁多好食過佢又平過佢既多的是。都係去中環個間好D。
前菜雙拼燻魚,百頁卷
清炒河蝦仁
我同男友最愛既菜式,爽口,但多油。
砂窩雲吞雞湯
香酥鴨