2020-10-04
The Point主打特式pizza,味道唔錯之前都食過幾次,上次黎試左佢個龍蝦set,好味份量足好抵食,知道佢最近新推出左個黑松露套餐,反正要清假,就同朋友平日黎試下。Megabox分店好似新開左冇耐,店面都幾大,座位唔會太密質質,就算lunch hour坐滿人都仲好鬆動。黑松露盛宴($488)係一個二人套餐,入面包左餐湯、前菜、pizza、意粉/主菜同甜品。黑松露野菌湯 — 野菌湯唔會太稀,好creamy好香黑松露味,飲湯時仲食倒粒粒野菌,足料又好味。紐西蘭生牛肉片配黑松露火箭菜沙律(跟餐加$48) - 沙律二揀一,因為唔想太齋,所以加錢揀左哩個生牛肉沙律。生牛肉都算多,上面鋪滿火箭菜同大大塊嘅黑松露。哩度嘅黑松露清香得黎冇平時嘅石油氣味,就算平時唔鍾意食黑松露嘅朋友應該都接受倒,但因為火箭菜本身帶少少苦澀味,所以加埋又薄又滑嘅生牛肉多返少少鹹味好食好多。鮮黑松露芝士意大利風乾火腿Pizza - Pizza直徑有9吋,兩個人食每人都分倒三塊。Pizza餅底厚薄適中,餅邊幾鬆脆,上面同樣鋪滿大大片嘅鮮黑松露,加埋鹹鹹香香嘅風乾火腿吊下味,味道都唔錯。House Red Wine (跟
Iced Lychee Fruit Tee ($48) - 唔想飲酒所以我就點左杯荔枝茶,唔會太甜幫助消化。
牛西冷我地點左五成熟,雖然黎到都接近七成熟,不過肉質都keep倒好腍,加上肥瘦適中又冇筋,再蘸埋個黑松露汁都幾好食。下面個黑松露薯蓉好滑好香黑松露味,絕對係成份牛西冷嘅精髓,不過味道偏鹹最好一啖牛西冷一啖薯蓉咁食。
總結,今次哩個黑松露盛宴由餐湯到前菜到主菜到甜品都加左黑松露,仲要係大大被嘅新鮮黑松露,黑松露迷一定要試下。