2017-10-25
對於Cafe的認識相信係好多中學生大學生的回憶。每一間都用特定主題做招來,而我曾經去過貓貓,玩board game,甚至宗教背景的。今日呢間就係開左半個月既星座占卜cafe。食物種類以小食和意粉為主,當中既小食拼盤同忌廉煙三文魚意粉最合我心意。Cafe好細心將煙三文魚砌成一朵玫瑰花,放係白汁闊條麵中間。煙三文魚有五片,無筋又唔會太鹹,而且意粉入面仲有三文魚碎,我同幾個朋友食都夠分啦。最驚喜係無想過Cafe出品既闊條麵好彈牙,等待期間仲聞到廚房傳出既煙三文魚香味添😁因為人多點埋小食拼盤,一次試均五款小吃。拼盤有炸蠔,吉列蝦,雞翼,炸魚塊,薯條,跟三種醬汁(他他汁,黑松露沙律醬,茄汁)。黑松露mayo好受歡迎最先點光光,如果拼盤有沙律菜伴碟就更加好。星座飲品係呢間cafe既gimmick,十二款特飲以星座命名。上cafe多數都係想有個場地慢慢傾計,唔肚餓都要點杯飲品止渴,所以飲品的味道相對重要。跟餐送一杯港式飲品,補差價可以選星座飲品有梳打.沙冰.奶昔。我揀左屬於黃色既獅子座 - 菠蘿沙冰。飲品好大杯更滿到疊左個沙冰山。菠蘿味好突出,好似食緊濃縮版既菠蘿軟糖,但太甜要等冰溶化先中和返。呢杯
飲品好大杯更滿到疊左個沙冰山。菠蘿味好突出,好似食緊濃縮版既菠蘿軟糖,但太甜要等冰溶化先中和返。呢杯獅子座打成起滑既冰沙,唔會飲飲下有碎冰要咬,入面仲有一粒巨型冰塊保持飲品温度,大讚飲到一半已經飽,加$18換呢杯特飲抵飲呀~