2024-04-23
Bistro La Baie 將軍澳澳南海岸唐俊街23號MONTEREY Place地下G02號舖味道評分:☄️(必食之選)>☀️>🌤>⛅️>💨☀️Roasted Bone Marrow $248烤骨髓、法式田螺、蕃茜蒜香牛油麵包碎感覺骨髓係非常稀有嘅食材,一大舊骨上依附在少少類似膠原的東西,食落好滑,我會配搭埋田螺同麵包一齊食~☄️Bavette(Flank) Steak $2985成熟牛腹扒配搭阿根廷青醬,第一次食牛扒配青醬,中意食青醬的我食得幾開心🤤牛腹扒牛味較濃,份量都幾多,兩個人share都食到好滿足,一定要提一提個薯條🍟粗薯炸得啱啱好,仲要凍咗都仲係脆的!☀️Seared”Three Yellow” Chicken $198香煎三黃雞、薏米飯、黑松露雞湯泡沫好神奇!泡沫真係有黑松露味,雞扒用特殊的香料煎煮,覺得有少少藥材味幾得意~另外用薏米取代傳統的白米,食落更健康~☀️French 75 $88Gin, Prosecco, lemon juice飲落酒味較淡,檸檬酸味更重☀️Whiskey Sour $88Bourbon, egg white, lemon
味道評分:☄️(必食之選)>☀️>🌤>⛅️>💨
Roasted Bone Marrow
烤骨髓、法式田螺、蕃茜蒜香牛油麵包碎
Bavette(Flank) Steak
Seared”Three Yellow” Chicken
香煎三黃雞、薏米飯、黑松露雞湯泡沫
Gin, Prosecco, lemon juice
飲落酒味較淡,檸檬酸味更重
☀️Whiskey Sour $88
Bourbon, egg white, lemon juice, bitters
酒味較French75濃,有一層甜甜的蛋白中和酒的烈性👍🏻