2016-08-26
今次嚟到金船長搵食!之前心血來潮喺openrice搜尋"黑松露"~俾我發現有成21人推介呢度嘅黑松露pizza!梗係即刻book位啦~好在有book咋~坐低10分鐘就成間餐廳坐滿了!枱上嘅燈塔小燈~店內仲有各種各樣嘅船裝飾~都幾靚㗎~主餐牌以外仲有set dinner同廚師推介~餐湯:薯茸忌廉湯薯味濃郁~比平時飲開嘅忌廉湯有層次感~相對地亦比較杰~飲哂可能會有點飽肚蒜蓉包香脆~一咬落去會索索聲~而蒜味亦足夠!餐湯:海鮮蕃茄湯有別於平時嘅紅湯~佢唔係羅宋湯嚟嘅~係真.蕃茄湯~啱哂唔喜歡西芹嘅我入面嘅海鮮有少少魷魚同蝦~重點來了!重點來了!重點來了!(重要嘅事要講3次)黑松露菌醬意式馬斯卡普芝士夾心比蕯 (6吋) $108上菜時店員特意説明此pizza有3個食法:1)原味咁食最喜歡呢個食法!因為表層嘅芝士烤得脆身~個批本身就外脆內軟~再加上黑松露醬嘅鹹香!!簡直係天作之合!!2)點提子醋食個醋係微甜嘅~沾上後同鹹嘅pizza異常地夾~不過就會令個批淋咗少少睇返牆上食法介紹~原來個醋仲要係廚師自己調製~厲害!3)夾有機菜食食到第三片~可能會有少少膩~但夾咗菜後令成片pizza變得refres
梗係即刻book位啦~好在有book咋~
坐低10分鐘就成間餐廳坐滿了! 枱上嘅燈塔小燈~店內仲有各種各樣嘅船裝飾~都幾靚㗎~ 主餐牌以外仲有set dinner同 廚師推介~ 餐湯:薯茸忌廉湯
蒜蓉包香脆~一咬落去會索索聲~而蒜味亦足夠!
有別於平時嘅紅湯~佢唔係羅宋湯嚟嘅~
係真.蕃茄湯~啱哂唔喜歡西芹嘅我
入面嘅海鮮有少少魷魚同蝦~
黑松露菌醬意式馬斯卡普芝士夾心比蕯 (6吋) $108
上菜時店員特意説明此pizza有3個食法:
1)原味咁食
2)點提子醋食
睇返牆上食法介紹~原來個醋仲要係廚師自己調製~厲害!
3)夾有機菜食
食到第三片~可能會有少少膩~
但夾咗菜後令成片pizza變得refresh!
呢個菜嘅菜味極濃~可以同黑松露醬制衡~
彷彿變咗另一款pizza!
蒜香撲鼻~因為老虎蝦上鋪住滿滿嘅蒜蓉~
虎蝦比想像中細~但有3隻所以都算抵食~
伴碟嘅包應該係同pizza一様~冇黑松露味亦香口!
而薯菜係薯蓉而非薯條~比較健康~
薯蓉幾creamy~有忌廉同牛油味。
另外仲有茄子、南瓜同翠玉瓜~全部都好鮮甜!
一上枱俾咁大隻豬手嚇親!太抵食了吧!
喜歡佢個蜜糖汁~甜甜哋但又唔會膩~隱約覺得有少少提子味…
豬手十分肥美~內裏軟骨等都焗好但肉依然嫩滑~
而且骨膠原豐富無比~食完可以美顏吧!(笑)
非常欣賞呢度凍飲唔落冰~係真材實料!
喜歡它的清新~酸酸甜甜的~等我有胃囗食埋甜品!
盆栽造型夠可愛!
個慕思好重奶茶味~而茶味感覺有點點伯爵茶味~
不過略嫌不夠滑~但依然好味道!
而且店員熱心有禮~會主動介紹食物同加水~
令人非常享受的一頓晚餐