2017-10-02
今次食拉麵食到去上環,今次去咗熊拉麵。喺上環地鐵站一出行1分鐘就到。我同女朋友一如以往坐咗係吧枱,今次張凳較高,我哋可以欣賞成個整拉麵嘅過程。我哋太肚餓嘅關係,除咗每人叫咗一碗拉麵之外,仲叫多個迷你叉燒丼。等緊拉麵嘅時候,餐廳提供三種配菜俾你醫下個肚仔先,女朋友差啲食晒成兜芽菜落單紙清晰易明,估唔到叉燒嘅種類都有三種,好吸引!女朋友叫既黑熊拉麵顏色相當吸引,湯底非常濃郁,每一條麵都沾上黑蒜湯底,好惹味。叉燒方面,女朋友揀咗梅頭瘦叉燒,總共兩大片,食落完全唔膩,雖然瘦但入哂味好有口感。麵質方面,我同女朋友都揀咗幼麵,硬度適中,蛋都夠晒流心,真係冇咩可以挑剔,正!食完黑熊就到白熊啦!湯底係濃郁嘅豬骨湯,好飲到差啲飲晒成碗。視覺最受刺激既時候係見到果兩片火炙肥叉燒,又厚又大,食既時侯感覺入口即溶,好神奇兩個拉麵嘅份量都足夠,叫埋個迷你叉燒丼就啱啱好,叉燒嘅份量同飯差唔多,好足料,每一粒叉燒唔會好難咀嚼,好夠稔。最後埋單$200都唔使,但已經飽到橫唔到腰,呢個價錢食到咁飽又好味,應該得佢一間。
落單紙清晰易明,估唔到叉燒嘅種類都有三種,好吸引!