2016-05-13
滿心歡喜約左喺附近做嘢嘅朋友食飯, 點知空住個肚離開! 冇影到相因為我冇過嘢就走咗話說平時同朋友都係去附近嘅粥店食晏, 今日朋友提議去呢度食, 因為馳名炸雞比好正。好啦, 朋友放1PM, 我12:50PM已經到咗, 入去問企喺門口嗰位相信係老闆嘅黑衫男仕有冇兩位, 佢就指去餐廳較入位置叫我坐底。朋友未到, 望下個餐牌先, 有兩種SET LUNCH, 一個就係是日午餐有五款揀, 今日有豆腐火腩飯, 干炒牛河, 葡國雞 (另外兩款唔記得), 另一個就係雞扒/雞比....耕腸/蛋/火腿/煙肉可以揀黑椒汁/咖喱汁/洋蔥汁, 包嘢飲。朋友1PM嚟到就落單, 我地兩個都係要炸比拼太陽蛋飯, 我就黑椒汁, 朋友要咖喱汁, 嘢飲好快就已經送到嚟。朋友個飯1:10PM都到咗, 隻雞比望落去係好靚仔好有光澤, 似係即炸嘅, 太陽蛋都煎得好靚, 一D都唔燶, 蛋王水汪汪, 不過朋友話個汁咸咗少少。至於我...等到1:15PM 都未有得食, 問姐姐佢都係話幫我追下, 再等到1:20PM, 終於有得食喇, 點知...嚟錯咗咖喱汁, 叫佢換...搞到1:30PM我都未有得食! 其實換個汁好快者, 只係將隻雞比搬去
至於我...等到1:15PM 都未有得食, 問姐姐佢都係話幫我追下, 再等到1:20PM, 終於有得食喇, 點知...嚟錯咗咖喱汁, 叫佢換...搞到1:30PM我都未有得食! 其實換個汁好快者, 只係將隻雞比搬去另一碟飯, 再加返黑椒汁咪我囉, 點解會搞咁耐?!
其間有個後生侍應 1:25PM時同我講叫我等多3分鐘, 當時我已經唔耐煩, 等夠3分鐘我再望一望門口黑衫老闆, 示意佢幫口追下, 點知佢係當我透明完全冇理我, 所以等到1:30PM我決定起身離開,出去收銀台同個黑衫男人講話取消一個餐因為完全冇嚟過, 好彩佢都算有返D良知收咗我朋友$49, 不過呢種舊式食店嘅服務態度真係已經唔合時宜, 特別係喺競爭咁大嘅地區, 眼見好多後起之秀 (例如紅磡冰室), 如果再唔改善, 將來好快會被淘汰。