2011-11-12
黑食會前後都舉辦左四次, 而肥鄧同串爆先後揸莊, 終於輪到吹雞, 既然可以揸莊, 我吹雞當然要落區, 乘機睇下啲檔口撐唔撐我吹雞, 所以唔使諗好耐就已經鎖定左四川串燒佬為攻打對象! 響朵訂位一定走唔甩, 不過最重要都係想留番張靚枱啫!為左做得好好睇睇, 當日決定一早就閃, 落區兜下, 順便睇下有冇好野; 仲記得串爆兩個幾星期前話過想食蛇, 於是見仲有時間, 就撩下串爆不如先食碗蛇, 至再去搵四川佬! 當串爆聽到呢個建議, 直頭用行動黎支持, 由九龍灣飛的黎佐敦, 可見佢對蛇有幾大仇口! 由於事出突然, 所以大聲未能趕及蛇會, 但肥鄧和串爆已經促勢待發, 於是吹雞帶路揀左呢間蛇竇, 其實之前都未黎過, 不過見到呢啲老店企左咁多年, 應該都唔少料, 三條友就行左入去! 入到蛇竇, 人亦唔少, 不過老闆見到我吹雞, 即刻拿拿聲安排入座! 由於仲有下場, 所以三個人決定柯打兩碗細蛇, 再加一碗糯米飯!等嘅時間唔使好耐, 兩碗細蛇就已經擺左喺面前, 象徵式分下贓, 咁就兩碗變三碗, 由於對蛇嘅興趣始終唔太大, 所以已經有好多年冇食過, 是次入黎亦勾起好多童年回憶! 細蛇羹味道都幾討好, 不過由細
等嘅時間唔使好耐, 兩碗細蛇就已經擺左喺面前, 象徵式分下贓, 咁就兩碗變三碗, 由於對蛇嘅興趣始終唔太大, 所以已經有好多年冇食過, 是次入黎亦勾起好多童年回憶! 細蛇羹味道都幾討好, 不過由細到大食蛇羹時始終唔知邊忽係蛇肉, 鬼咩, 成碗有咁多料, 是次亦乘機問下肥鄧, 經佢老人家講解後即刻明晒, 講真呢碗細蛇嘅蛇肉似乎少啲, 蛇都冇咩特別, 至少唔會有怪味, 另一樣值得讚係肉絲唔乾唔韌, 接受到! 食食下, 碗糯米飯亦同時登場, 糯米飯賣相幾靚, 而且勁香, 入口發覺飯身唔夠乾身, 所以冇左爽口嘅感覺, 如果再要彈下的話, 就係糯米飯嘅配料亦唔太足, 如果可以再多啲料, 應該會更加吸引! 總括黎講細蛇同糯米飯嘅水準亦可以接受, 蛇竇地方唔算大, 衛生亦算乾淨, 價錢亦算合理, 三十蚊一碗細蛇, 二十蚊一碗糯米飯, 埋單八十, 每人二十七蚊, 都可以啦! 臨時加插食蛇環節, 亦為吹雞揸莊嘅黑食會拉開聚幕, 眼見串爆同肥鄧都冇咩意見, 呢間蛇竇都應該收貨, 笑臉可以一比, 再翻啅就要睇緣份!