餐廳: 嶺南樓
資訊:

2023-02-11 2811 瀏覽
去完朋友屋企,去咗附近的嶺南樓飲茶,嶺南樓喺嶺南大學入面,12:00左右去到發現都幾多人,不過大約5分鐘我哋就可以入去坐。我哋驚唔夠食,係咁叫係咁叫,飽到上心口😂,叫咗雪山叉燒包、脆炸酸甜雲吞、蝦腸、濃湯浸唐生菜,另外叫咗個午市套餐$288,包括(例湯一煲、切雞拼叉燒、銀芽肉絲脆麵、燒賣皇、咸水角、炸兩、紅豆沙),2大1細,叫咁多真係嚇死人,因為樣樣都想食,唔小心就叫多咗啦,不過埋單都只係四百幾蚊,又幾抵。❤️雪山叉燒包 👉🏻好食,熱辣辣,又軟熟,個面又夠脆❤️脆炸酸甜雲吞 👉🏻脆炸雲吞非常香脆,又無𥹉油👍❤️蝦腸👉🏻好食,腸粉皮厚度適中❤️濃湯浸唐生菜👉🏻味道正常,但生菜比較老❤️切雞拼叉燒👉🏻切雞味道好食,可惜只有一件雞背脊,全部都係雞胸肉,叉燒半肥瘦,正!💛例湯(蓮藕湯)👉🏻麻麻哋,湯只有鹹味,同埋好稀💛️銀芽肉絲脆麵👉🏻麵餅好脆,但係獻汁比較杰💛燒賣皇👉🏻好重味精味,食唔到👋🏻❤️咸水角👉🏻脆卜卜,無𥹉油炸兩👉🏻 腸粉皮厚度適中,油炸鬼唔會淋晒👍紅豆沙👉🏻好稀,好水,唔好食

❤️雪山叉燒包
👉🏻好食,熱辣辣,又軟熟,個面又夠脆

❤️脆炸酸甜雲吞
👉🏻脆炸雲吞非常香脆,又無𥹉油👍

❤️蝦腸
👉🏻好食,腸粉皮厚度適中

❤️濃湯浸唐生菜
👉🏻味道正常,但生菜比較老

❤️切雞拼叉燒

💛例湯(蓮藕湯)
👉🏻麻麻哋,湯只有鹹味,同埋好稀

💛️銀芽肉絲脆麵
👉🏻麵餅好脆,但係獻汁比較杰

💛燒賣皇
👉🏻好重味精味,食唔到👋🏻

❤️咸水角
👉🏻脆卜卜,無𥹉油

炸兩
👉🏻 腸粉皮厚度適中,油炸鬼唔會淋晒👍

紅豆沙
👉🏻好稀,好水,唔好食