2018-11-23 44 瀏覽
宜家除咗去酒樓之外其實仲有好多地方食到㗎,今日同朋友行緊銅鑼灣嘅時候就發現到一間新開嘅龍太子,主打係精緻點心。所以點心都係即叫即做,我就叫咗籠大蝦燒賣先,蝦身爽口都算大隻。奶黃迷你煎堆,粒粒都炸到金黃色,裏面嘅流沙奶黃熱辣辣,食嘅時候小心辣親個嘴。香蒜蝦春卷,外皮炸到蝴蝶結咁外貌已經攞晒分,仲有蒜蓉同爽口嘅蝦粒。海皇芝士千絲卷,用麵條做炸皮,溶咗嘅芝士加埋海鮮粒,都幾開胃。布拉白腸粉,米漿味濃,食落帶綿加有少少煙韌感,加少少麻漿豉油,唔錯。喺出菜位偷偷見到啲廚師即做腸粉,唔怪得咁綿啦~食完個白腸粉,真係唔錯,所以叫多個不是炸兩,原來係腸粉包住脆卜卜嘅嘢,好似春卷咁。入面有蘿蔔絲同埋個芹菜粒。。好味香滑反斗榚,好似係馬拉榚嘅BB版,一口一個,唔怕夾到爛曬。再叫埋個綿花雞,用嘅都唔係豬皮,係筒形魚肚,魚肚吸晒滑雞嘅精華,滑雞蒸到啱啱好無雪藏味,加埋半粒厚冬菇,份量好足。最後就叫埋個古法糯米飯,有炒花生同蛋絲蔥花喺面,而糯米飯粒粒嘅顏色都炒得好平均,口感煙韌。每籠都係講緊十零廿蚊左右一籠,可以食到即叫即造,喺銅鑼灣嚟講都算係唔錯嘅選擇。

香滑反斗榚,好似係馬拉榚嘅BB版,一口一個,唔怕夾到爛曬。