2005-01-22
lunch 既時候黎飲茶﹐都好多人係門口等位。我的好快就有位坐啦﹐入到佢﹐估唔到原來裡面咁大~叫左好幾樣點心﹐只覺得係OK。一個企鵝形既點心﹐話就話應該係隻企鵝﹐但係蒸完之後﹐隻企鵝已經變左形啦﹐絕對唔會好似雜誌D相咁得意。不過個餡都唔錯既﹐應該係蝦同埋菜﹐唔係好記得。不過個皮厚左D﹐入口好似食麵粉咁雞絲粉皮沙律﹐原本以為會好似麻醬雞絲粉皮咁﹐但係原來黎個係雞絲粉皮撈沙律醬既。第一次咁樣食﹐個味道唔差既﹐不過都係撈麻醬好味D蒸腸粉﹐唔記得叫做咩餡﹐不過我覺得D腸粉蒸過頭﹐好淋。牛雜煲﹐呢個就真係好正啦。料好多﹐每樣都好入味﹐添辣椒油一齊食﹐very good !! 個煲有牛肚﹐牛膀﹐蘿蔔﹐牛筋都有幾舊雷沙湯圓﹐味道都唔錯﹐不過熱少少會好味D。呢度係酒樓﹐﹐唔係糖水鋪﹐所以都OK架啦﹐expectation 唔會太過高。原本叫做個水晶叉燒包﹐聽落個名好得意﹐好似水晶豆沙包咁﹐不過too bad 佢地流左單﹐無機會試
叫左好幾樣點心﹐只覺得係OK。
蒸腸粉﹐唔記得叫做咩餡﹐不過我覺得D腸粉蒸過頭﹐好淋。