2018-11-10 108 瀏覽
喺銅鑼灣蘭芳道有間專門食中式點心, 旺中帶靜環境唔錯。 我哋去完希慎誠品 發現周圍都人潮湧湧, 決定走入橫街小巷搵食。點心餐廳新開張, 食店座位裝修都 好新淨。餐牌有多款中式古法,即叫即蒸點心。 滾水茶靚 ($3 每位) 雪山叉燒包資料招牌雪山叉燒包。 雪山即係墨西哥包表面嘅脆皮, 咬落口感好鬆脆, 仲配合熱辣辣 鬆軟嘅包, 裏面嘅叉燒餡料好豐富, 一鹹一甜 經典口味。 山竹牛肉球, 有肉味唔會話太多粉去搓。 加上喼汁就係最愛嘅港式點心。蝦腸。 服務員刻意少落豉油, 以品嘗其鮮味。 每一小段都包住大蝦, 餡料豐富, 蝦肉爽滑。 腸粉本身又滑又薄, 米香十足。籠太子蝦餃皇(四隻) 晶瑩通透嘅蝦餃皮凍咗都唔會好韌。 餡料豐富, 蝦肉也是大大隻 。$30 一籠嘅蝦餃皇絕對值得一試。名醬蒸鳳爪$24鳳爪 好入味, 個汁醬有豉香味而且辣辣地非常惹味。 墊底用咗烏冬,盡吸鳳爪精華。古法糯米雞$29份量好大, 差點連個籠都盛載不了。 打開有陣陣嘅荷葉香味, 糯米飯蒸得比較黏, 餡料有冬菇,火腿,雞,鵪鶉蛋, 調味唔太重, 飽肚之選。 鮮蝦腐皮卷裏面嘅蝦依然好大隻。 熱辣辣即叫即煎, 可能火太猛腐皮

點心餐廳新開張, 食店座位裝修都 好新淨。
餐牌有多款中式古法,即叫即蒸點心。

滾水茶靚 ($3 每位)

蝦腸

籠太子蝦餃皇(四隻)

$30 一籠嘅蝦餃皇絕對值得一試。
名醬蒸鳳爪

名醬蒸鳳爪$24
鳳爪 好入味, 個汁醬有豉香味而且辣辣地非常惹味
。 墊底用咗烏冬,盡吸鳳爪精華。

古法糯米雞$29
鮮蝦腐皮卷

鮮蝦腐皮卷
裏面嘅蝦依然好大隻。 熱辣辣即叫即煎, 可能火太猛腐皮有啲燶。 整體味道唔錯。 可以蘸喼汁同吃, 減去油膩感。

我哋以為餐牌冇馬拉糕, 原來"香滑反斗糕" 即係馬拉糕。 埋單嘅時候先望到枱面說明, 唯有留待下次試!
蝦腸
名醬蒸鳳爪