2018-07-24 1578 瀏覽
由荃灣食到入黎大圍,就係想回味一下肉餅哥嘅味道。大圍呢間座落喺美林村熟食亭(即以前嘅冬菇亭),而家裝晒冷氣,地方仲比荃灣店大,又坐得舒服。而且有屋村停車場泊,唔駛泊街邊,可以安心食飯唔駛擔心抄牌要走鬼。之前黎食肉餅哥,口味多到數唔到,除左有招牌金莎蛋黃肉餅、土魷肉餅、花膠肉餅等等...但今次唔見左好立克肉餅呢啲特色肉餅,反而多左小菜類同埋不同款式套餐,明顯地想擴闊客源,不再單純只賣肉餅。既然係咁,我又鍾意試新野,就試下佢啲小菜先。碟頭細細,但份量不少啊。豆豉炒得啲蜆夠香,食落又夠惹味,拍得住大排檔果啲。幾位老友食飯吹水,當然要叫番啲啤酒汽水啦。最鍾意佢有玻璃樽裝可樂,真係特別好飲架,夠氣又夠凍。身為湯怪嘅我點左個蟲草花花膠雞腳湯,蟲草花用黎煲湯味道濃郁,加上花膠同雞腳可以補充骨膠源,健康又美味,男女都啱飲。呢客椒鹽鮮魷炸得金黃鬆脆加上點點咸香味,但一定要襯熱食,凍左就淋晒架啦。雖然砵酒味清香,仍難掩蓋廣島蠔嘅鮮甜美味,加上廣島蠔飽滿肥美,食落滿足感十足。嘩...主角出場啦---足3兩花膠肉餅菜飯,目測應該唔止3兩咁簡單。厚厚嘅花膠鋪滿香濃紅燒汁,中間夾著肉餅,配上菜飯,睇見已經流晒口水
由荃灣食到入黎大圍,就係想回味一下肉餅哥嘅味道。
大圍呢間座落喺美林村熟食亭(即以前嘅冬菇亭),
而家裝晒冷氣,地方仲比荃灣店大,又坐得舒服。

之前黎食肉餅哥,口味多到數唔到,除左有招牌金莎蛋黃肉餅、
既然係咁,我又鍾意試新野,就試下佢啲小菜先。

豉椒炒蜆

幾位老友食飯吹水,當然要叫番啲啤酒汽水啦。
最鍾意佢有玻璃樽裝可樂,真係特別好飲架,夠氣又夠凍。

蟲草花花膠雞腳湯
加上花膠同雞腳可以補充骨膠源,健康又美味,男女都啱飲。

椒鹽鮮魷

砵酒廣島蠔

足3兩花膠肉餅菜飯

厚厚嘅花膠鋪滿香濃紅燒汁,中間夾著肉餅,配上菜飯,睇見已經流晒口水了。

原隻波士頓龍蝦肉餅飯

仲有霸氣十足嘅原隻波士頓龍蝦肉餅,大家爭住同佢影相打咭。
將龍蝦肉釀到肉餅中,整個肉餅充滿龍蝦鮮味,比平日食嘅肉餅口感確係不同。
真心要讚下肉餅哥嘅創意同勇於嘗試,令人可以試到唔同口味嘅肉餅。
豉椒炒蜆
蟲草花花膠雞腳湯