2018-11-27 55 瀏覽
今日放工約左朋友去飲嘢,朋友話要帶我去食一間有特色既西餐廳~~於是就黎到長沙灣的second bite~咁睇店外裝潢好chic同好relax ~店員安排吧台前既坐位俾我地,見到林林種種既酒排列我地前面~未飲酒已經好興奮!坐低可以見到廚房店員在忙緊出菜⋯⋯我覺得開放式廚房可以拉近同客人距離及多左份無聲的交流,感覺比較親切~~餐廳菜式以西式為主,黑板上亦會寫上Today special 有空運生蠔,仲有秋冬必食既當造大閘蟹菜色,感覺比一般西餐廳高質~雖然我地樣樣都想試~奈何我地只有兩個人⋯⋯只好貴精不貴多!蟹肉牛油果沙律蟹肉肉味濃郁,用足料絕對唔馬虎!配上牛油果蓉同新鮮沙律菜,健康清新!美國頂級牛板腱煎得剛好,見到肉質粉嫩多汁!牛肉入口即化,咬落唔會過韌,嫩滑香口!喜歡可以點少少芥末醬,夠惹味!自選手抓海鮮,可以隨意配搭~我地揀左蝦、青口,配菜有秋葵同野菌 加上餐廳的招牌辣醬,唔太辣,辣醬配埋海鮮唔會搶曬d味,反而海鮮變得更有風味!咁Chic環境當然需要有點酒精調味一下~整體我覺得價錢偏貴唔算大眾化,但勝在菜式多元化及夠精緻!長沙灣有如此高質的西餐廳真係有d估唔到,有要求的朋友食完絕對有驚

雖然我地樣樣都想試~奈何我地只有兩個人⋯⋯只好貴精不貴多!

蟹肉牛油果沙律

美國頂級牛板腱

自選手抓海鮮,可以隨意配搭~
我地揀左蝦、青口,配菜有秋葵同野菌
咁Chic環境當然需要有點酒精調味一下~

整體我覺得價錢偏貴唔算大眾化,但勝在菜式多元化及夠精緻!長沙灣有如此高質的西餐廳真係有d估唔到,有要求的朋友食完絕對有驚喜!
2018-11-14
  • 手抓海鮮