2021-03-30 2809 瀏覽
荔枝角都有幾間食韓國菜,但我特別鍾意呢間,因為係真韓國人主理💕朋友成日問我韓國菜到底有咩好食,的確,菜式對比日本,中菜係少,但每家都有自己嘅調味,間間都唔同味,而呢間外賣小店嘅食物亦好有韓國當地feel 。因為店主唔係好識廣東話,要用英文溝通or Whatsapp 落單。店舖細細間但選擇都多,Menu有韓國小食,紫菜飯卷,麵同飯。我多數會叫一個飯卷,加2個小食e.g. 泡菜餅同辣炒年糕,2-3個女仔一齊食好夠。泡菜餅 $40:煎餅係厚身,每次都煎到外邊脆脆地,而且入面泡菜都好多,唔係麵粉多過泡菜! 個人大推👍🏻韓式辣炒年糕 $30:以前係超市買嘅粗厚年糕,而家改用幼身,但都好煙韌,入面仲有魚糕添!醬汁係甜辣,年糕同魚糕加埋醬汁,好有韓國街頭feel辣豬肉紫菜包飯 $50:入面除咗辣豬肉,仲有紅蘿蔔,雞蛋絲,綠瓜,醃蘿蔔。睇相都見到餡多個飯,豬肉都好多😍 豬肉吸收晒辣汁,飯卷有加芝麻油,好食!不過一咬就會散,食嘅時候要小心啲總結:雖然係小小的外賣店,但啲食物水準都高,可惜外賣有時都會影響食物質素(e.g 煎餅焗淋咗) 暫時未試過主食嘅飯麵,日後再試~

泡菜餅 $40:
個人大推👍🏻

韓式辣炒年糕 $30:
醬汁係甜辣,年糕同魚糕加埋醬汁,好有韓國街頭feel

辣豬肉紫菜包飯 $50:
入面除咗辣豬肉,仲有紅蘿蔔,雞蛋絲,綠瓜,醃蘿蔔。
不過一咬就會散,食嘅時候要小心啲

外賣自取
午餐