冰室小菜館一向出名大件夾抵食,因為買外賣唔知食咩,咁啱經過尖沙咀分店,諗住試吓,返到屋企先知原來加咗價。買咗6個餸,我極度懷疑尖沙咀分店嘅廚房佬係唔識煮。5:30打去落單,叫我四個字後落去拎,唔知係咪下午茶時間冇咩人叫廚房嘢,落到去個外賣已經出咗,所以返到上樓已經得返微暖。叫咗煎封䱽魚,四隻鮑魚仔,豉椒炒蜆,一隻乳鴿,椒鹽腰果鮮魷,白灼蝦。有食開嘅朋友仔,都應該知道白灼蝦出晒名抵食。我自己都食過其他幾間分店,全部都有質素,今次第一次食到差唔多全部都係霉嘅,半斤入邊得兩隻叫正常,不過冇辦法,買得外賣都唔會打返去同佢講。乳鴿,唔知點解可以黑到好似燶晒咁,好彩食落去叫正常,只係外觀唔好睇。豉椒炒蜆同埋椒鹽鮮魷真係難食中嘅難食,豉椒炒蜆落得太多水,個底都唔似係汁,淨係得啲油,啲肉同埋啲殼全部都分開,基本上我可以直接夾走晒啲殼,淨係喺個底度摷返啲肉出嚟,仲要靭到不得之了,更加唔好講個味道,都唔知食緊咩,我仲專登睇返張單自己係唔係叫豉椒。椒鹽鮮魷先犀利,個廚師竟然將啲腰果都沾粉,所以叫外賣上到樓就林晒,仲要食落去一啲都唔似椒鹽,基本上都唔知自己食緊咩。煎封䱽魚其實整得幾好食,不過最奇怪係豉油竟然唔
煎封䱽魚其實整得幾好食,不過最奇怪係豉油竟然唔可以另上,第一次聽,外賣要浸住豉油返屋企食。鮑魚仔就正正常常冇特別。
整體嚟講,下次一定會揀返堂食,仲要唔食尖沙咀分店。
外賣自取