2008-06-18
呢幾日成日落大雨,出街食都好麻煩,咁岩呢間漁米又在我家樓下,為左貪方便同埋唔使被雨淋就落左去食任食火煱!我地都算熟客,部長伙記都叫做認得我地;坐下來,諗住涼涼地,唔想飲佢地d冰凍啤酒同埋汽水,因為一向佢地都有供應菊花茶或者係酸梅湯,但係呢晚就乜都冇!咁冇呢d野都應該開番壺中國茶丫,都欠奉!個男部長開頭都話入去睇睇,後來出來話唔好意思,冇整到喎!咁冇就唔使解決問題架?真係水都冇杯!到我地坐底叫左湯底之後,點左火煱料,等左好耐都未來!三催四請之下,黎左三碟野同埋四籃菜!不過我地係寫左十碟以上火煱料,好似雞片,豬紅,粟米,水餃等通通冇來!向部長反映,佢話同我跟跟,點知一轉頭有新客人入來,佢即時走左去招呼新客!咁...即係冇跟我d火煱料喇!呢個時候隔離檯有一兩圍都係食打邊爐,但就著到好江湖大佬咁款,佢地就唔敢怠慢,我地叫左冇來既野,呢兩檯就有得來!好,我地係斯文人,忍你!繼續食野,唔好咁勞氣喇!點知個湯底滾到都冇哂水,爭d黏哂底都冇人加水,之間有一兩個女樓面行過都唔理,真係闊佬懶理果隻!喂!唔使我下下叫你地先至識加水下話?其中一個阿姐,之前我地幫襯食晚飯時,佢見我地都算熟客,就笑哂口咁叫我地幫
好,我地係斯文人,忍你!繼續食野,唔好咁勞氣喇!點知個湯底滾到都冇哂水,爭d黏哂底都冇人加水,之間有一兩個女樓面行過都唔理,真係闊佬懶理果隻!喂!唔使我下下叫你地先至識加水下話?其中一個阿姐,之前我地幫襯食晚飯時,佢見我地都算熟客,就笑哂口咁叫我地幫忙佢買番張雞券,因為佢地員工有quota,要同公司sell野,算,我見又唔係貴,就幫佢買左一張捧下佢場;呢晚去到打邊爐,冇乜野幫佢,全程都冇招呼不只,仲係笑容欠奉!埋單果陣,咁岩又係佢來,拎埋來叫埋單應該都先講聲多謝喇,但係佢真係冇!我梗係一毫子都唔俾喇!
其實,我係街坊,都唔想佢執,亦都唔想唱衰佢,但係咁既待客之道,真係佛都起火!而且d食物仲係冇厘味道,差勁!呢間食肆已經係呢個屋苑最唔就腳果間,應該好好招呼人客丫!同一屋苑同一集團既另一間昇悅漁港剛好呢個月頭約滿唔續,得番呢間諗住佢會好好地,點知係絕對失望囉!睇怕好快要“約滿”!不過我地以後都唔會幫襯了!
補充一點,我地出街食飯,唔敢講好好相與,但絕對唔係要求高高刁難既客人,但都遇到咁既遭遇,實在好無奈囉!