2020-07-03
平日夜晚嘅7點半, 新城市一田嗰邊3樓嘅食肆竟然企滿等緊枱嘅人, 我地泊左車唔想等, 行多兩步食li間鋪位唔太當眼嘅ChopChop食神叉燒(同埋因為店內職員好welcome).🥢燒味雙拼 (HKD109)店員推介佢地嘅燒味雙拼, 我地揀左燒鵝x鼓油雞, 大隻燒鵝髀*lucky*, 平時唔多食皮都食埋, 因為個皮燒得好有油香, 同埋唔會好似平時燒味鋪鄒哂皮, 燒鵝就啖啖肉唔dry👍🏻; 鼓油雞喺燒鵝髀下層, 雞肉非常嫩滑dip附上嘅薑蓉好好味👍🏻.🥢正宗黯然銷魂飯 (HKD78)睇過”食神”一定聽過黯然銷魂飯!! (原來係li個師傅整ga). 店家採用腩位嘅叉燒, 切得厚薄適中, 叉燒juicy完全唔乾, 肥瘦比例均匀, 味道唔會過醎, dip店家秘製叉燒醬更加惹味. 飯量則多到有點嚇人😅, 細心位係旁邊嘅菜心係熱的, 唔會因為佢唔係主角就擺啲一早淥好凍哂嘅菜, 大部分枱都有order li個飯呢.🥢食神炒飯 (HKD75)唸住嗌個湯粉, 點知7點半左右已經賣哂🤣, 咁就來個炒飯吧! 好多叉燒粒, 仲要係肉多過肥膏的👍🏻; 蝦粒, 葱, 乾蝦仔, 碎炒蛋...勁足料!! 唯一多左嘅就係
🥢
燒味雙拼 (HKD109)
🥢
正宗黯然銷魂飯 (HKD78)
🥢
食神炒飯 (HKD75)
唸住嗌個湯粉, 點知7點半左右已經賣哂🤣, 咁就來個炒飯吧! 好多叉燒粒, 仲要係肉多過肥膏的👍🏻; 蝦粒, 葱, 乾蝦仔, 碎炒蛋...勁足料!! 唯一多左嘅就係我唔食嘅青豆🤭. 炒飯份量都好勁, 以價錢, 服務, 地點, 份量, 叉燒質素黎講, 好抵食.
一人一杯飲品🍹熱檸蜜