2022-07-08 324 瀏覽
路經新都城,點都要搵啲未試過,但出名嘅食店去試,在芸芸食店中,見到敏華,印象中好似見過網路上有好多人都讚賞過呢間連鎖店,但又唔記得佢咩食物出名,既然係咁,唔理啦!入去見到有乜合眼緣至講。呢間餐廳地方細細,一反連鎖快餐店寬敞闊落嘅印象,唔睇招牌,仲以為去咗啲屋邨或舊樓嘅舊式茶餐廳,因為連裝修都有類似格局,但唯獨檯上的自助點餐機,就知呢間係新裝修嘅餐廳。見到餐牌,選擇唔算多,好典型嘅茶餐廳餐牌,起冇乜心水下,見到餐廳內周圍都係店長推介嘅黯然銷魂飯宣傳,話啲米係用金鳳米,豉油同叉燒都係秘製,而叉燒係用上黑毛豬做,吹到咁行咁巴閉,雖然個套餐包飲品要$71,價錢偏貴,但一來好日唔嚟下,二嚟可以用消費券,即係變相唔使自己畀,就一於試吓佢。餐飲方面,見佢個羅宋湯同凍飲一樣價錢,要加$3,有別於一般茶記個羅宋湯同熱飲同價,唔使加錢,咁即係暗示佢呢個湯有啲特別,好!一於試吓佢。先講個湯,以為有乜咁特別,原來冇料到,牛肉碎都見唔到,湯面層辣油都冇埋,椰菜都唔見有幾條,辣椒、香葉同茄糕都唔見,係唔鹹,好清新、好健康,正面啲睇係健康版嘅羅宋湯,但絕對唔係我想要嘅湯。講到個黯然銷魂飯,有睇過食神電影都知道講嘅係
講到個黯然銷魂飯,有睇過食神電影都知道講嘅係叉燒煎蛋飯,而佢個賣相,尤其是叉燒,一啲都唔吸引,但食落又完全兩回事。
蛋係脆邊流心煎蛋,冇咩特別,識食嘅,唔使店長提示都知一定要將蛋扒開,等蛋漿同豉油連同個蛋混合埋一齊,先至好食,但豉油好壞,會直接影響蛋漿口感,好明顯呢碟飯嘅豉油係一絕,有別於普通家庭食用豉油,明顯係店家自己再製過先至有咁嘅效果。
叉燒又係畀佢外表呃到,因為佢外表係啡色,有別於傳統嘅紅色,而且見到入面一大嚿肥豬油起肉與肉之間,睇見都有啲驚,以為唔掂,點知呢個先至係精華所在,咬落爽脆,肥而不膩,瘦肉與肥肉相間,配合得天衣無縫,非常美味。若果要做類似比較,我會覺得佢嘅質感似臘肉嘅肥肉咁脆,但瘦肉部分,又冇臘肉咁硬,係任何燒臘店或中式酒樓都冇辦法食到嘅質素。
至於個飯就更精彩,軟硬適中而且有啲綿,非一般用家用電飯煲煮出嚟嘅效果,我都買過金鳳米去煮飯,但效果同佢係天淵之別,加上秘製豉油同蛋漿及脆邊蛋撈埋一齊食,唔使要叉燒,都可以添食再添食,同樣質素嘅飯,真是人生難得幾回嚐。當然,可能去到六國飯店咁嘅級數飯店食到都未定,但至少我未試過。
總體嚟講,個飯係超好食,咁嘅價錢食到咁嘅質素,絕對係抵,但個湯就真係好唔掂,寧願揀凍飲好過。
食評我畀ok係因為個湯拉低分數,其他星星評分都係一樣,若單以個飯計,必定係好味。
  • 黯然銷魂飯