2019-07-05 57 瀏覽
去完歐洲旅行後一直好想食熱辣辣嘅中菜,今日男朋友好有我心咁帶我去食我好鍾意食嘅正宗四川麻辣火鍋佢地嘅餐具已經令我覺得佢哋非常貼心,打邊爐最緊要就係個醬汁,醬汁碟同個碗連埋一齊真係方便好多,唔會跌到d汁周圍都係,呢個細節位真係好加分我哋揀咗BB辣嘅正宗洪崖洞麻辣鍋,睇個湯底嘅顏色就知道唔惹少,呢個湯底嘅麻辣椒香味聞到已經覺得辣,麻感十足。盛肉拼盤一個價錢令我試到四款肉,睇啲牛肉嘅賣相已經知道佢嘅肉質一定唔會差。啲牛肉淥完之後都相當軟淋,唔會太多筋,至於羊既羶味亦都唔重,配上麻辣湯底係絕配。五色火鍋小籠包亦都出色,侍應好貼心咁經常提醒我哋一粒小籠包其實淥4分鐘就夠, 皮薄餡靚,遺憾嘅係我同男朋友兩個人食所以試唔曬啲味道。白鱔片好新鮮,唔算多骨,啱晒我呢個鍾意食魚肉但係又唔鍾意lur骨嘅人,重點係喺麻辣湯底浸完之後超級入味。比較健康嘅選擇就係土豆片,黑豆腐同埋蘿蔔片,佢哋嘅共同特色就係淥完之後超級入味,豆腐保持到佢嘅香濃豆味。師傅刀工好好,切到土豆片好薄,方便我哋食。侍應推介我哋試嘅特色豬黃喉,喺其他餐廳都未試過,口感幾特別,幾爽脆。最後忍唔住叫多咗個重慶小面,小面嘅面質比較柔軟同幼身,食落

最後忍唔住叫多咗個重慶小面,小面嘅面質比較柔軟同幼身,食落好滋味。

洪鼎嘅價錢雖然唔平,但係一分錢一分貨,絕對係好好嘅體驗。