2019-11-08
鼎會館係我嘅food list 裡面好耐,趁佢光榮結業之前食返餐,不論味道、環境同服務都真係幾唔錯,真係有d唔捨得.環境方面,餐廳裝修好靚,而且坐得好舒服餐具同茶壺嘅設計都好用心,打卡一流庭園茶聚2人套餐($768)🍽話梅聖女果聖女果即係車厘茄,係我食過最甜既車厘茄,用話梅汁浸,帶微微酸,旁邊有個話梅汁,可以點車厘茄嚟食,幾開胃👐🏻🍽精選燉湯個湯好多材料,有雞、豬肉同螺頭,夠熱,味道好濃,而且帶點清甜🍽香糟滷水鵝肝鵝肝入口即溶,酒香味道出眾,齒頰留香,食完冇耐已經好掛住陣味道.迷你豆沙煎堆煎堆炸得幾香口,而且豆沙餡甜度適中.貴妃蚌稻庭麵貴妃蚌食落幾煙韌,而且有鮮味,稻庭麵軟硬適中,食落幾彈牙,索哂d醬汁幾野味🍽梨香釀帶子帶子用左蝦膠同梨片釀埋一齊,口感幾豐富,帶子好鮮味,配埋爽彈既蝦膠同甜甜地既梨片,味道好夾,.🍽懷舊蝦多士炸得香脆,而且食落唔會油膩,蝦膠都幾厚,口感彈牙,連埋脆口既多士,食落幾有層次感.🍽紫晶千島汁脆蝦球蝦球新鮮爽口,千島汁包住成個蝦口,酸酸甜甜幾開胃,如果有碗飯送下仲正.🍽秘製叉燒叉燒係西班牙黑豚肉燒出黎既,半肥瘦,而且分明,口感幾軟熟,味道同平時既叉燒差唔多甜品方
. 環境方面,餐廳裝修好靚,而且坐得好舒服
餐具同茶壺嘅設計都好用心,打卡一流
庭園茶聚2人套餐($768)
🍽話梅聖女果
🍽精選燉湯
🍽香糟滷水鵝肝
迷你豆沙煎堆
煎堆炸得幾香口,而且豆沙餡甜度適中
貴妃蚌稻庭麵
🍽梨香釀帶子
🍽懷舊蝦多士
🍽紫晶千島汁脆蝦球
🍽秘製叉燒
甜品方面有芋蓉燉鮮奶
有金箔係面,感覺好高級,燉鮮奶嫩滑,奶味香濃配埋杰身既芋蓉,幾重芋頭味
蜂蜜黑糖糕
口感彈牙,甜甜地,食到淡淡既蜂蜜同黑糖嘅味道,幾清香