2018-11-24
認識呢間店名, 係佢隔離姐妹店的八色小籠包,原來呢間係主打新加坡菜式,想食京滬菜行過左面 (皇朝),今晚我就幫襯右面 (經典)新加坡菜最出名食炒蟹,呢到就有以蟹為主題菜我地就被呢個宣傳告示吸引住,皆因玩GAME後,可以用半價享受龍虎燴/古早魚香老鼠粉煲既然係二選一,識計數的我當然選擇要龍虎燴龍虎燴 ($468)湯底有辣有唔辣,為左照顧唔食得辣的友人,選擇唔辣的! 以火爐保持熱度,咁食到尾都唔怕變凍呢個龍虎燴材料豐富,海鮮包括另加$128有青蟹, 其他海鮮有蝦,魷魚,花蛤,鱸魚片,芹菜,花菇絲及米線啖湯超鮮甜,青蟹雖然無膏,但蟹肉多而鮮甜另外蝦大隻又彈牙;N咁多隻的花蛤,肉細但幾有蜆味; 加埋芹菜及花菇絲,仲有米線,足夠2-4人分享簡直食左碗超多海鮮料的米線,好富貴呀.......哈哈......另外呢個咁特別的古早魚香老鼠粉煲,有三個份量選擇,呢個係細 ($108)所謂老鼠粉,因為外型似老鼠尾,其實即係我地食開的銀針粉; 食時加埋青桔汁及咸魚粒,鍋裏有隻蛋,令到老鼠粉口感更滑溜其他配料有蝦,椰菜菜,香蔥,花菇粒及菜圃粒,味道有青桔汁的酸味,加埋菜圃及咸魚的咸味,好惹味,味道特別,第
新加坡菜最出名食炒蟹,呢到就有以蟹為主題菜
既然係二選一,識計數的我當然選擇要龍虎燴
啖湯超鮮甜,青蟹雖然無膏,但蟹肉多而鮮甜
其他配料有蝦,椰菜菜,香蔥,花菇粒及菜圃粒,味道有青桔汁的酸味,加埋菜圃及咸魚的咸味,好惹味,味道特別,第二度食唔到!
食完呢兩款咁特別的菜式,又食番D大路D,好似呢碟金牌脆皮燒鷄(半隻/168),伴以脆炸蝦片,兒時感覺返晒黎
伴以酸辣醬汁一齊食,皮脆無脂肪,放心食多片,肉又嫩滑,掂呀!
最後炒多呢碟蒜蓉炒西蘭花 ($68/細),炒到碧綠又有鑊氣,面頭再加上金銀蒜粒,增加香味,為呢碟西蘭花拎多唔少分數
總括黎講,呢間店食物水準好味,唯繁忙時間時人手未能配合,但服務態度係OK的!