2018-06-26 197 瀏覽
幾姊妹陪媽咪係觀塘道某大廚具公司shopping後,去左牛頭角道嘅龍門冰室開餐。店舖雖然細細哋,但坐落舒服吾逼。牆壁上大大個黑色鋪名跟白色的牆身成對比,好顯眼! 打開餐牌,好多選擇:「常餐」「精選午餐/晚餐」「推介」「套餐」「全曰供應」「是日餐湯+沙律」「流心奄列餐」「鐵板餐」「小食」「飲品」同「甜品」,梗有一款啱你! 老人家習慣左要有飯到肚,叫左碟照燒汁雞扒滑蛋飯配熱可力。雞扒大大塊, 煎蛋份量都唔少,落足本 。再加碟全走生菜,生菜青綠爽脆! 大家姐叫左個蕃茄濃湯米線配3.6北海道牛乳炒蛋加叉燒,同熱華田。佢話蕃茄湯底好濃且酸甜適中,米線爽口,炒蛋香滑,叉燒够瘦。用個「勺子」裝住上,好特別! 細家姐就叫左個奄列餐配凍檸水。佢話蛋煎到好嫩滑,厚多士焗到金黃香脆,再揸上香甜花生醬同煉奶,無得頂喎!當真?我試左一啖,果然(無得頂)!凍檸水大大杯,都有好幾片檸檬。 而我就叫左個香脆魚柳包餐配杏仁霜。個包即叫即做,好鬆軟脆卜卜,魚柳炸得好香脆,加埋D醬汁同新鮮生菜,好好味。杏仁霜濃香。 餐廳仲有咁多選擇,下次會再來試其他!值得一提係佢哋早餐時段延長至11:30,真係可以瞓晏D啦!

2018-06-22