2019-01-19
繼兩年前嘅一個晚上 兩年後嘅今晚豬小姐再戰「四季文昌」同三位閏蜜相約打邊邊 搵個舒服四正嘅地方談心就必需啦「四季文昌」嘅環境豬小姐好喜歡 感覺vintage得尼夠哂文青 充滿書卷氣息 岩哂一眾偽文青尼打卡扼like 裝潢上花嘅心思絕對抵讚今晚叫得相當豪爽 由前菜小食到火鍋配料都非常豐富海膽茶葉蛋賣相的骰可愛 半邊帶微茶葉香嘅溏心蛋釀滿金黃新鮮嘅海膽 海膽味甜水潤 一啖入口 好滿足呀可口小食單骨雞翼 脆炸至乾身無油嘅單骨雞翼脆卜卜 好易咬配上惹味嘅蜜糖 格外滋味 不過黑椒味好似消失左?每枱食客都會送上賀年糖果拼盤 店員話海南人每逢過新年都鐘意食尼啲口立濕 香脆嘅雙色花生糖 大人細路有誰不愛?黃金撈起材料豐富 顏色鮮豔 好吸睛 材料有三文魚 海膽 青瓜 紅白蘿蔔 炸香芋等等店員加入特製醬汁 將一板黃金(海膽)加入其他材料 一齊撈起撈起 意頭真好!又fresh又健康嘅fusion salad 食落開胃 豬小姐鐘意主角上場了 椰子文昌雞鍋加玫瑰花牛奶椰子鍋鎮店之寶嘅湯底滲岀淡淡椰子香味 椰子清甜生津文昌雞用一個沙漏嘅時間去滾 大概七分鐘左右 雞肉彈牙嫩滑 無多餘嘅肥膩玫瑰花養顏滋陰 牛奶有美白
同三位閏蜜相約打邊邊 搵個舒服四正嘅地方談心就必需啦
今晚叫得相當豪爽 由前菜小食到火鍋配料都非常豐富
可口小食單骨雞翼 脆炸至乾身無油嘅單骨雞翼脆卜卜 好易咬
配上惹味嘅蜜糖 格外滋味 不過黑椒味好似消失左?
黃金撈起材料豐富 顏色鮮豔 好吸睛
材料有三文魚 海膽 青瓜 紅白蘿蔔 炸香芋等等
主角上場了 椰子文昌雞鍋加玫瑰花牛奶椰子鍋
鎮店之寶嘅湯底滲岀淡淡椰子香味 椰子清甜生津
玫瑰花養顏滋陰 牛奶有美白功效 椰子清熱 此湯底本為女士恩物
可惜味道平淡唔突岀 不咸不甜 同招牌椰子湯底比下去
招財進寶係粉紅色皮嘅大蝦豬肉餃子 有噱頭餃子足料飽滿 合格!
步步高陞賣相浮誇到一個點 要相機食先
來自五湖四海嘅牛肉同豬肉都係哂我面前
牛肉肉味濃郁 肉色鮮紅 脂肪分佈平均 水準屬高質
少食肉嘅豬小姐大推安格斯牛頸脊 A4和牛肉眼同加拿大牛舌片 自稱愛牛之人同食肉獸嘅您絕對唔可以錯過
充滿纖維嘅野菜藍岩哂我啦 油麥菜 粟米 本菇 冬菇 南瓜 紅蘿蔔 係滿滿嘅蔬菜
菜嘅份量好多 吸收哂椰子湯嘅精華 甜到漏
壓軸嘅澱粉質 有請鮑羅萬有
海鮮有蠔 大蝦 鮑魚 青口 好富貴嘅感覺
飽滿乾身嘅飯粒加入甜豉油 重點係飯焦呀 好熱氣呀 但好食喎!
打邊爐要飲凍野是常識吧 但唔一定要飲可樂先鋸嘅 飲尼度嘅有汽特飲一樣可以透心涼
食足傾足兩個鐘non-stop
新一年豬小姐祝大家好似我個肚仔咁 盤滿砵滿 哈哈哈