2019-03-17
呢個星期六,接咗女友放學後,決定過咗鰂魚涌⋯⋯即時用個APP搵搵有咩食,搵到呢間,有八折😁雖然在巷裡,但細細間都好整潔,入去坐低亦覺得好舒服,店裡得一個店員仔⋯⋯哈!因為對我哋黎講,絕對係一個細路😄 咸覺傻下傻下咁,問下佢嘢,又好似唔係勁清楚,但ok嘅,都算有禮貌,都會笑下 😊同女友研究咗好一陣,就決定叫一個飯:肉燥咸香雞脾噹,一個麵: 阿婆葱油雞絲撈蕎麥麵 ,一個小食: 椒鹽寶島花枝丸,仲有叫咗個杞子菊花茶😌麵仔到先,一上枱⋯⋯噢!真係冷麵黎,研究緊叫咩時,我哋都有諗過,不過最後都叫咗。 好彩,碗麵都跟一個熱湯,都可以暖暖咁食😅 碗仔細細咁,但份量就唔少呀,女友都一路食一路話⋯⋯都好多麵,我都有挾黎試下,都唔錯,但蒜味都幾重下,怕蒜嘅食家們可能要諗諗 😅跟住我個飯仔都到,嘩!份量都唔細,成隻脾,肉燥好香,望落仲要係無肥肉的😁 一食⋯⋯好味呀!雞肉是軟軟的,不費吹灰之力啲肉就可甩出黎,味道亦不錯,雖然咸香味唔重,至於個肉燥,無論個味道同賣相,本人都好鐘意😋👍🏼 但真係幾大碗,我好努力咁將佢食哂😝 攪到我都只係食到兩粒半嘅花枝丸,好彩呢個椒鹽花枝丸係女友至愛,係可以幫手完成哂成碟 😁😁
杯杞子菊花茶都好足料!好香😌 食哂之後,因有其他埋緊單,所以我哋都坐下傾下先,點知廚房的老闆娘行咗出黎拎嘢,路過我們張枱同我們傾了幾句,仲問我哋壼茶加唔加水,點知加完出來,像是一壺新咁!因為女友之前係食哂啲杞子㗎,老闆娘居然加咗新落去😃真係多謝哂😄